Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
fioletowy gołąbek?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «
i

#76
od marca 2007

Lubię zbierać te grzyby. Jest ich u nas w sezonie dosyć dużo. Są bardzo smaczne. Nie wiem jednak jak brzmi jego poprawna nazwa? To jakiś gołąbek , ale jaki?

i

#371
od marca 2006

Alicjo mało danych podałaś, a i z FOTO cięzko określic :-( Może być tu przypisanych wiele gatunków np. gołąbek modrożółty (Russula cyanoxantha), ale też i inne.....
i

#77
od marca 2007

hmm, ok, teraz nie podam nic nowego , poczekajmy do sezonu. Jak znajdę pierwszego grzybka lepiej go opiszę i sfotografuję :)
i

#1013
od kwietnia 2006

2007.05.13 00:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Mógłbyb to być modrożółty w odmianie cutefracta, ale to faktycznie za mało. Sma kolor skórki kapelusza nam nie wystarczy, to bardzo zmienna cech u gołąbków. Smak już znamy, wiemy, że nie piecze, skoro go jesz :) Tutaj R. cyanoxantha pasuje. Czekamy do sezonu :)
i

#106
od marca 2007

Tak, Marek, wydaje mi się że masz rację to będzie Russula cyanoxantha .O tego grzyba mi właśnie chodziło. Ten gołąbek nie zawsze jest cały fioletowy. Często ma też troszkę zieleni i żółci na kapeluszu , tak jak tu : http://www.grzyby.pl/gatunki/Russula_cyanoxantha.htm
i

#1027
od kwietnia 2006

2007.05.18 23:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Tak. I tutaj w tym podanym przez Ciebie linku masz R. cyanoxantha var. cyanoxantha. W zasadzie jak już się "opatrzą", to odróżnia się je szybko :) A smaczne i wydajne grzybki. Można chrupać na surowo :) Pozdrawiam
i

#110
od marca 2007

Hahaha ... na surowo to chyba nie ;) ale pieczone na maśle lub margarynie ...z odrobiną soli hmmm... niebo w gębie :). Pozdrawiam również :)
i

#1030
od kwietnia 2006

2007.05.20 00:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Wszystko pieczone na masełku z odrobiną soli zyskuje stanowczo :) Pamiętam, że ktoś kiedyś pisał na forum o tym, że można je wcinać surowe, jak się zgłodnieje w lesie i nawet spróbowałem i żyję, ale żadne grzybki na surowo nie są polecane. Ciężkostrawne łobuzy i nie każdy może :)
i

#128
od marca 2007

Mam, znalazłam go po raz pierwszy w tym roku:) Przyjrzałam mu się nieco bliżej :)
Chyba to ten sam?











#3290
od grudnia 2003

G.modrożółty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji