Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula GD-1/2017 (Russula sp. [niedojrzała])
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
i

#4576
od lipca 2005

2017.07.10 22:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
02.07.2017 r. - Puszcza Bukowa, Dolina Ponikwy - na stoku wzniesienia, w kwaśnej buczynie, pod bukami. Średnica kapelusza ok. 4 cm, skórka schodzi prawie do jego centrum. Miąższ bardzo kruchy, zapach słaby grzybowy, smak - silnie piekący.
Russula1-1
Russula1-2
Russula1-3
Russula1-4
Russula1-5

#1532
od października 2009

2017.07.10 22:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Romuald Tomaszewski (roto)
Ładny,tak sobie strzelę,buki,ostry,odbarwiony środek R.persicina.

#3003
od listopada 2008

2017.07.10 22:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
ooo persicina to byłoby super :) prędzej mairei/ nobilis, ale pewnie niedojrzały? na szczęście Grażyna często tam bywa, więc pewnie przygarnie dojrzalsze, prawda? ;)
i

#4579
od lipca 2005

2017.07.10 23:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Tak Aluniu - będę szukać starszych ale - co mnie bardzo dziwi, pomimo dość częstych opadów, grzybów tu jeszcze bardzo mało, a gołąbków - jak na lekarstwo. Jeśli trafi się starszy, to już całkiem obgryziony przez ślimaki. Te potwory, tak, jakby tylko czekały na owocniki do zżarcia...

#3005
od listopada 2008

2017.07.10 23:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Wiem, Grażynko :) u nas też mało owocnie mimo opadów

#3386
od listopada 2008

2018.02.24 20:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Niestety niedojrzała :(

#5032
od lipca 2005

2018.02.24 22:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No szkoda ale dziękuję za podjęcie próby:-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Russula «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji