Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Strefowany mleczaj z grabowego okrajka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 07 sierpnia 2017) «
i

#4624
od lipca 2005

2017.07.26 19:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
18.07.2017 r. - Puszcza Bukowa - w cienistym okrajku lasu zdominowanym przez graby - kilkadziesiąt owocników. Mleczko białe, żółknące w miarę wysychania. Zapach słaby przypominający nieco wiórki kokosowe.
Lactarius1
Lactarius2
Lactarius3
Lactarius4
Lactarius5
Lactarius6
po ok. 3 minutach:
Lactarius7
Czy to może być Lactarius fluens?
i

#3528
od marca 2010

2017.07.26 21:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Grażynko, chyba nikt z naszych go nie widział na żywo, bo nikt nie zgłaszał :-D Sprawdź jak się zachowują, tzn. jak zmieniają barwę uszkodzone/zgniecione blaszki.

#3529
od marca 2010

2017.07.26 21:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Ups, dopiero teraz zobaczyłam datę zbioru :-(
i

#4625
od lipca 2005

2017.07.26 22:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
No własnie Beatko - mam opóźnienia;-) ale mogę dodać, że uszkodzone miejsca na blaszkach z upływem czasu nieco ciemniały. No i jeszcze smak mleczka - początkowo łagodny a po dłuższej chwili gorzki
Lactarius6
i

#3531
od marca 2010

2017.07.26 23:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
No właśnie jest to kwestia z jakim upływem czasu. Czy niedługo po uszkodzeniu, czy dopiero po dłuższym czasie. A jakbyś nazwała kolor blaszek u młodych owocników? Biały czy kremowy?

#12791
od maja 2009

2017.07.27 12:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Proponuję jeszcze rozważyć Lactarius circellatus skoro pod grabami?
Całe szczęście, że nie widzę leszczyn. coś nieco już odpada:-))

Ale masz jeszcze buki ... a skoro tak to masz przynajmniej dwa gatunki do wyboru:
- L. fluens przez Ciebie wymieniony
- L. blennius, też podobny

(wypowiedź edytowana przez mirek63 27.lipca.2017)
i

#4628
od lipca 2005

2017.07.28 15:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Beatko - zaraz po uszkodzeniu blaszek nie było przebarwień. Nie pojawiły się również do momentu zapakowania do pudełka - czyli (oceniając na podstawie godz. wykonania zdjęć) przez ok. 20 min. Zauważyłam je dopiero w domu podczas przekładania na suszarkę czyli po ok. 3-4 godz.
Kolor blaszek - wg mnie bardziej kremowy niż biały. Spróbuję jutro tam dotrzeć i jeśli będą nowe owocniki to przyjrzę im się pod tym kątem.

Mirku - w miejscu znalezienia tych owocników przede wszystkim dominował grab (samosiew na dawnych gruntach ornych). Buk, podobnie jak brzoza występował sporadycznie a na 100% nie było tam leszczyny. W znalezionych owocnikach zaintrygowały mnie przede wszystkim te fioletowawe barwy w połączeniu ze strefowaniem.

#3553
od marca 2010

2017.07.28 17:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Ale blennius pod bukami rośnie. Kremowy kolor blaszek u młodych owocników sugerowałby właśnie jego.
i

#3554
od marca 2010

2017.07.28 17:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Ale tak naprawdę to chyba tego po makro nie rozstrzygniemy. Możesz mi przysłać jednego dojrzałego, ale nic nie obiecuję, bo żadnego jeszcze nie oznaczałam z suszka. Te, które sobie oznaczyłam, właściwie tylko potwierdzałam to, co wiedziałam po makro. Oprócz L. chrysorrheus to były same pospoliciaki. Na oznaczenie czekają domniemany L.blennius, którego też podejrzewam o bycie L.fluens i domniemany L.flexuosus. Upały mają być od niedzieli. Może się za nie wezmę, bo nie będzie po co do lasu jeździć :-(
i

#4630
od lipca 2005

2017.07.28 17:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
OK:-) Dzięki:-))
A blaszki u młodych tak, czy inaczej postaram się sprawdzic
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 07 sierpnia 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji