Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
podgrzybki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 16 października 2017) «

#1058
od września 2013

2017.10.09 10:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)

#12957
od maja 2009

2017.10.09 12:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
tak

#1059
od września 2013

2017.10.09 12:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
ale jakie?

#12960
od maja 2009

2017.10.09 13:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
jadalny na pewno a co gatunku to pewnie podgrzybki zmiętolone:-)


p. brunatne ale i złotoporego bym nie wykluczał ... a w sumie to teraz co do gatunku to najlepiej mikroskop.
- tyle się w taksonomii narobiło:-)
A trzony to one jakie miały? wszystkie czerwone?
Nastepnym razem jeśli chcesz znac gatunek to całe owocniki trzeba fotografować.



(wypowiedź edytowana przez mirek63 09.października.2017)

#1060
od września 2013

2017.10.09 13:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
myślałam, że to jest prostsze do oznaczenia.

#12961
od maja 2009

2017.10.09 14:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Na pierwszym zdjęciu myszka wygryzła owocnik i widzisz jak się łądnie miąższ zaczerwienił:-) Tak ma złotopory inne pewnie też sa nimi ale w ładną pogodę łatwo je rozpoznac po spękanym kapeluszu. Przy mokrej nie zawsze pęka skórka i wtedy bardziej podobny do brunatnego, chociaż ten nie ma tak aksamitnej skórki.
I jak zawodzi wzrok to widok trzonu może być bardzo pomocny ... dlatego moja uwaga.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 16 października 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji