Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy to maślak i czy jest jadalny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 21 października 2017) «

#521
od sierpnia 2013

2017.10.20 18:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marta Kowalczyk (mikki)
Drugie pytanie jest oczywiście ważniejsze :) Młode grzybki rozsiane na niewielkim terenie, w młodniku z przewagą modrzewia, brzozy i sosny, na wzgórku niedaleko sporego stawu (jeśli to ma znaczenie). Wierzch kapelusza żółty, pomarańczowy lub ciepłobrązowy, spód żółty. W smaku łagodne, lekko kwaskowate, wgnieciony spód przybiera barwę lekko różową, pachną typowo "maślakowo". Skórka z kapelusza schodzi bardzo łatwo (jak u maślaka zwyczajnego), jest lekko lepka w dotyku. Bardzo będę wdzięczna za rozpoznanie, ponieważ zostały zebrane do jedzenia :) masmasmasmasmasmasmas

#3920
od marca 2010

2017.10.20 18:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
maślak żółty, jadalny.

#13040
od maja 2009

2017.10.20 18:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Jak dla mnie smaczniejszy od pozostałych. Z młodych skórki nie zdejmuję.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 21 października 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji