Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Łuskwiak nastroszony?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 10 listopada 2017) «

#1108
od września 2013

2017.10.24 12:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
Zapach niezbyt miły, niejadalny

#6470
od września 2005

Albo Pholiota squarrosoies... zapach nie przypominał przypadkiem ciasta drożdżowego/świeżo upieczonego chleba?
Zachowałaś zasuszony okaz?

#1110
od września 2013

2017.10.25 10:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
Okaz jeszcze mam, leży na balkonie.
Zapach porównywałam z opieńką i był bardziej chemiczny, odrzucający, niejadalny ale nie zapach chleba.

#1116
od września 2013

2017.10.25 16:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
Przeczytałam że nastroszony ma kapelusz suchy, mój ma wilgotny, elastyczny i dość ciężki, że ma smak gorzki, mój nie ma smaku tylko lekki posmak grzybów. Mnie zapach zajeżdża lekko pestycydami.

#6472
od września 2005

A możesz wysuszyć grzyba i wysłać mi do zmikroskopowania?

#1118
od września 2013

2017.10.27 09:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
Mogę. Tylko jak go wysuszyć i jak wysłąć?

#6479
od września 2005

Wysuszyć na suszarce o grzybów/owoców, na kaloryferze, pod lampką biurkową, w piekarniku <100oC etc. Można pokroić na ćwiartki lub ósemki, aby szybciej schły. Zapakować w sztywne pudełko (po zapałkach/papierosach/lekach/kosmetykach etc.), dodać etykietkę (kto zebrał, gdzie zebrał, kiedy zebrał, na jakim substracie, w jakim lesie/siedlisku, numer wątku na bio-forum), wrzucić do koperty i wysłać na adres:

Błażej Gierczyk
Wydział Chemii UAM
Umultowska 89b
61-614 Poznań

#1119
od września 2013

2017.10.30 15:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janina Fus (inga)
Dzisiaj zostanie wysłane

#6500
od września 2005

Pholiota squarossa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 10 listopada 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji