Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Entoloma juncinum?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 28 października 2017) «

#13092
od maja 2009

2017.10.27 21:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Kilka owocników na skraju lasu sosnowego z domieszką brzozy, podłoże piaszczyste.

Jak zwykle z Entoloma nie mam pewności co do gatunku chociaż w jej przypadku nie znalazłem cechy która by temu typowi zaprzeczała.

Owocniki około 3cm, kapelusz higrofaniczny, wilgotny widać jaki, po podsuszeniu srebrzyście szarobrązowy. Narząd węchu zarejestrował mączny zapach niezbyt intensywny. Prążkowanie kapelusza widoczne wyraźniej u kapeluszy bardziej rozpostartych ale tylko na krawędzi.





.

Zarodniki 5-6 kątne, i daje się zauważyć hialinowy dość wyraźny dziobek.

.

Skórka kapelusza zbudowana ze strzępek cylindrycznych. Cieńsze na samej powierzchni ale jest ich bardzo mało. Stopniowo coraz grubsze jednak w górnej warstwie nie przekraczają 12um. Inkrustacja widoczna doskonale ale nie wszędzie. Raczej miejscowa, zarówno wewnątrzkomórkowa jak i zewnętrzna.
W skórce kapelusza część strzępek z brązowym wypełnieniem ale jeśli dobrze zauważyłem to raczej nie na samej powierzchni a tuż poniżej górnych strzępek.

.

Sprzążki znalazłem jedynie przy podstawkach, zdjęcia nie zamieszczam bo niezbyt udane:-( Ostrze blaszki plenne, bez cystyd. Kaulocystyd brak więc widoku trzonu tez nie ma sensu zamieszać.

#13093
od maja 2009

2017.10.27 21:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Chociaż dlaczego by nie zamieścić?
Przekrój kory trzonu: - warstwa zewnętrzna z brązowym wypełnieniem, ku środkowi coraz bardziej strzępki hialinowe.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 28 października 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji