Pasztet z opieniek
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » W kuchni » Pasztet z opieniek
2018.09.06 11:18 #317095
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #472
Składniki:
2 kg świeżych opieniek
30 dkg marchwi
30 dkg cebuli
1 szklanka oleju
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 ml)
sól, pieprz do smaku

Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie. Marchew ugotować na pół miękko (ok. 10 minut). Grzyby i marchew ostudzić i zmielić w maszynce razem z surową cebulą.
Do garnka wlać olej, dodać to, co zmielone i całość gotować na małym gazie ok. 10 min. Podczas gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Cały czas trzeba pasztet mieszać, bo się przypali. Przełożyć do słoików i pasteryzować ~ 15 min.

Pasztet można również zrobić z innych tzw. mniej wartościowych grzybów blaszkowych albo w wersji de lux z borowików, podgrzybków itp. Ja robiłam go też z pieprzników trąbkowych. Jak wiadomo grzyby blaszkowe, nie są "kleiste", więc żeby pasztet trzymał się kupy, zamiast blaszkowych dałam 1/4 masy podgrzybków.
Smacznego

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji