Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Piestrak jadalny - jak przyrządzać?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#361
od listopada 2006

Po raz drugi miałem okazję spróbować piestraka jadalnego - Choiromyces meandriformis. Pierwszy raz w niedzielę porównywałem go z kaniami. Ponieważ dzisiaj nie znalazłem w sieci żadnego przepisu, więc postanowiłem go przyrządzić swoim prostym standardowym sposobem.
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 01
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 02
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 03
Tak więc zebrane piestraki opłukałem w wodzie z piasku i ściółki, następnie obrałem jak ziemniaczki.

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 04
Przygotowałem składniki:
- piestraki jadalne
- cebulę
- czarny pieprz
- wegetę
- olej słonecznikowy

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 05
piestraki i cebulę poszatkowałem i wrzuciłem do patelni

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 06
wszystko przyprawiłem pieprzem i wegetą

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 07
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 08
i dusiłem na oleju i wodzie na średnim ogniu przez 20 minut, co jakichś czas mieszając

Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 09
Piestrak jadalny - Choiromyces meandriformis 10
no i tak to wyglądało na talerzu.

Wrażenia smakowe:
grzyb delikatny w smaku i dość twardej konsystencji. Nie wyróżnia się takim walorem smakowym, który by mnie szczególnie zachwycił. Na pewno nie dorównuje duszonym w podobny sposób rydzom, prawdziwkom czy kurkom. W niedzielę panierowałem go z kanią i kania okazała się być lepsza. Na pewno oceniam go jako dobry grzyb jadalny, ale nie b. dobry czy wyśmienity.

W kuchni dobry nie jestem, ale czasem lubię poeksperymentować z grzybami.
Grzyb nieczęsty, ale w tym roku wydaje się, że będzie go można częściej niż zazwyczaj spotykać, więc chciałbym popróbować innych sposobów.
Czy macie jakieś doświadczenia kulinarne z tym grzybem lub ewentualnie przepisy?

Pozdrawiam smakoszy GRZYBÓW!!!

Grzybiorz

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 04.lipca.2007)
i

#365
od listopada 2006

Podzielę się innymi wrażeniami. Tzn po dwóch godzinach od zjedzenia i jak na razie dotąd od kilku godzin mam po piestrakach wietrzenie jelit lub wiatry zwane potocznie pierdzeneniem.

Czytam sobie, że pierdzenie wywoływane jest przez Bąbelki Pierdzikowate (łac. bombelus pierduvatus) zw. również Bąkami...
Więcej http://www.nobzdnelomisie.blog.interia.pl/

Więc przed jedzeniem tych grzybów należy wziąć taką ewentualność pod uwagę
i

#3903
od kwietnia 2004

2007.07.06 14:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie spotkałam nigdy w naturze tego grzyba, więc nie jadłam. Spróbowałabym może w zupce. Delikatnej bez żadnych weget. Taka kartoflanka z piestrakiem.
Spróbowałabym też udusić z samą solą (mikrofalówka). Prowokuje grzybek do obtoczenia cieniusienko w cieście i usmażenia w głębokim tłuszczu.

(wypowiedź edytowana przez jolka 06.lipca.2007)
i

#373
od listopada 2006

Coś, gdzieś obiło mi się, że wegeta jest beee....(rakotwórcza?), ale czy to prawda?

Na pewno grzybek trzeba jakoś przyprawiać, gdyż nie wyraźnego smaku. To tak jak np. ze sklepowymi pieczarkami.

Jak znajdę to wypróbuję "Jolkowych" sposobów, aż do skutku smakowego.

Dzięki Jolka
i

#3908
od kwietnia 2004

2007.07.06 22:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja w ogóle nie używam żadnych magi, weget i innych przypraw o intensywnym smaku. Nie dlatego, że rakotwócze - nie znam się na tym. Chodzi o to, że te wszystkie "rosołki" i doprawki zabijają bardzo skutecznie jakikolwiek inny smak.
Czasem uzyję tylko ciutek kostki rosołkowej, ale to w szczególnych przypadkach. Kiedyś pokusiłam się o ugotowanie zupki grzybowej na całym rosołku i czułam tylko smak tego rosołku.:-)
i

#1085
od kwietnia 2006

2007.07.25 17:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Skąd wziąłeś tę stronkę grzybiorz:) Ale się ubawiłem :) Cyt.: "Jestem Ewka, mam 48 lat i od 30 lat moim życiowym hobby jest pierdzenie. Interesuje się wszystkimi gatunkami bąków jakie tylko istnieją. Mam też nieskromną kolekcję własnych bąkowych oczywiście osiągnięć. Ten blog jest ku pamięci tych najdorodniejszych bąków"
i

#455
od listopada 2006

Przebabka, co nie:-))))

Jak czasem człowieka coś męczy, że aż bok chce urwać:-)))) to i takimi tematami się zainteresuje:-)

Po takim grzybku to bąki są najdorodniejsze z najdorodniejszych, wręcz unikaty:-)

Koniecznie powinna je mieć w kolekcji:-)))))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji