Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Dawid jest mykofilem: Największym grzechem Polaków jest zabijanie smaku grzybów octem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «

#4722
od lipca 2004

2021.09.26 18:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
https://www.onet.pl/styl-zycia/noizz/dawid-jest-mykofilem-najwiekszym-grzechem-jest-zabijanie-smaku-grzybow-octem/70wxsvl,3796b4dc
" Portale bardzo lubią pisać o kolejnych zatruciach grzybami, przez co może wydawać się, że w Polsce spotyka się wyłącznie niebezpieczne gatunki, a to nieprawda - mówi nam Dawid Zalesky, mykofil, który zbieraniem grzybów zajmuje się od 5. roku życia. - Na polskich ziemiach jest wiele gatunków, które są bardzo smaczne, ale nauczyliśmy się nimi gardzić - podkreśla.
...
- Polacy lubią zbierać grzyby, ale kierują się bezpiecznymi tradycjami i z reguły ograniczają się tylko do najpopularniejszych gatunków. To błąd - mówi Dawid Zalesky
- Moim najnowszym odkryciem są desery na bazie grzybów, co wielu Polakom trudno jest sobie w ogóle wyobrazić - dodaje
Jest przeciwnikiem mrożenia grzybów, bo uważa, że tracą one przez to swój smak. Polakom proponuje ich suszenie i proszkowanie - efektem tego procesu jest posypka przypominająca pieprz
...
Nie należę do tych, którzy zbierają tylko popularne gatunki, bo jestem też ciekawy, jak smakują i wyglądają te, które są na granicy jadalności. Zajmuję się też organizowaniem wypadów do lasu oraz dostarczaniem świeżych grzybów np. na potrzeby lokali gastronomicznych. W poszukiwaniu grzybów zjeździłem całą Polskę.

W mojej pasji pomaga mi m.in. prof. mykologii Marta Wrzosek, która na co dzień pracuje w ogrodzie botanicznym UW oraz mój przyjaciel - lekarz Jerzy Kozak, mykofil z Nowej Dęby, któremu często wysyłam zdjęcia grzybów, aby upewnić się, że nie są trujące.
..."
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji