bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kotlety z ... opieniek!
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « opieńki «

#0

2002.10.19 18:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
Słuchajcie!

Wczoraj dostałem bardzo ciekawy przepis i wczoraj już go wypróbowałem! A dzisiaj za chwilę będę robił opieńkowe kotleciki.

Opieńki (nawet z ogonkami - nawet z dużymi ogonkami - nawet lepiej, bo jest więcej !!)

- czyścimy
- obgotowujemy (i takie można zamrozić na baaaardzo długo)
- mielimy w maszynce z grubymi oczkami
- dodajemy rozmoczoną byłkę i jajko
- ugniatamy kotleciki
- możemy je obtoczyć w tartej bułce
- smażymy
- konsumujemy

:) pyyyycha!!

pozdrawiam!

#0

2002.10.19 20:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
Oczywiście zapomniałem o dodaniu posiekanej cebulki i zgniecionego ząbka czosnku - taj jak przy kotletach mielonych ;-)

Do zmielenia wszystkiego razem używałem Thermomix-a i jest super!

pzdr

#0

2002.10.20 07:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
Znam jeszcze modyfikację tego przepisu polegającą na dodaniu mięsa mielonego i zrobieniu takich mięsno-grzybowych mielonych kotletów. Mnie to co prawda zbytnio do gustu nie przypadło ale niektórym bardzo to smakuje.
Pozdrawiam
Piotr

#0

2002.10.20 09:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
Ja tego wcześniej nie znałem :) Ciekawi mnie, jak to wychodzi z innych grzybów? Rycerzyki? Kanie (ale chyba bez obgotowania)? Pieczarki?

Czy sekret smaku (bo mi one ogromnie smakują) polega na OPIEŃKACH czy po prostu tak przygotowane grzyby są dobre?

#0

2002.10.20 12:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
Mogą być rycerzyki, czubki ( muchomor rdzawobrązowy ), i ogólnie cała mieszanka grzybów których nie warto suszyć np. zajączki itp.

#0

2002.10.20 23:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (Pimpek)
A czemu w/g Ciebie zajączków nie warto suszyć ??

#0

2002.10.21 07:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
Moze jestem wybredny :) ale do szuszenia używam borowiki, podgrzybki brunatne itp. "lepsze" grzyby.

#301
od 08-2002

he, he - znalazłem moje mielone, mrożone opieńki w zamrażarce. Październik 2002 - czy są jeszcze dobre ?

#170
od 04-2004

Kiedyś też trafiło mi się coś takiego. Udusiłam je, ale nie miały smaku grzybów. Jakieś trociny. Wyrzuciłam.

#3830
od października 2005

Rycerzyki są niesmaczne - śmierdzą :-(
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « opieńki «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji