Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kurki sterylizowane
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «

#0

2003.03.02 18:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anonim
Witam!
W supermarketach czesto mozna zobaczyc na polkach wynalazek nazwany "kurki sterylizowane". Moje samodzielnie uzbierane zapasy juz sie skonczyly a chetnie zjadlbym cos z grzybkow wiec pomyslalem sobie zeby kupic sloik tych kurek. Teraz jest problem - w jaki sposob mozna byloby to przyrzadzic?

#3
od 04-2004

Ja Ci tylko napiszę, cytując Leksykon Naukowo-Techniczny, co to jest sterylizacja. Jest to niszczenie drobnoustrojów i ich postaci zarodnikowych przez ogrzewanie za pomocą czynników chemicznych,energii promienistej,ultradźwięków. Jakoś nieapetycznie mi to brzmi.

#44
od 05-2003

2004.04.21 10:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (Piotr) (Piotr)
Grzyby sterylizowane to mniej więcej to samo co pasteryzowane. Od przygotowanych samodzielnie te ze sklepu różnią się tym że często w zalewie dodany jest kwasek (podobno cytrynowy) który zostawia w potrawie charakterystyczny posmak. I mimo nieapetycznej nazwy są całkiem dobre, chociaż to nie to samo co dania ze świeżych grzybów. A co do przyrządzania sposób jest zupełnie banalny - na patelni smaży się skwarki tak żeby wytopił się tłuszcz, potem dodaje się trochę posiekanej cebulki, jak cebula się zeszkli na patelnie wrzuca się przepłukane i odcedzone grzyby. Oczywiście trzeba dodać sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodaje się śmietanę - i smacznego! :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji