ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
sromotnik smrodliwy
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Archiwum » sromotnik smrodliwy
2008.09.12 14:26 #113592
Zmień/Popraw · Usuń
Leszek (lester) na forum od września 2006, wypowiedź #18
Czytają atlasy grzybowe, naszła mnie chęć na "czarcie jaja". Znam parę stanowisk ze sromotnikiem bezwstydnym, więc ruszyłem w drogę... Dwa jaja obrałem ze skórki i z substancji galaretowatej, która przysporzyła mi najwięcej trudu by się jej pozbyć :) Potem patelnia, masło i drobina oliwy z oliwek i wnioski: w smaku, ze śledziami i orzechami nie mają nic wspólnego. Bym powiedział, że smak łakowy :))) wart każdego podniebienia. Chyba jedyny grzyb, który po usmażeniu trzeba gryźć jak mięso, lekko twardy i mięsisty. Teraz wiem, że nie przepuszczę już żadnego czarciego jaj :)
sb1
sb2
2008.09.23 11:18 #115322
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #4
tez kiedys próbowałem przyżądzić ale nie zasmakowałem. Może tylko zmażony i nić nie dodałeś osd siebie ?
2008.09.23 13:25 #115333
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1400
Oj żesz Ty Mojżesz !!! Dech mi zatkało! Leszek - żyjesz???
2008.09.24 13:23 #115530
Zmień/Popraw · Usuń
Leszek (lester) na forum od września 2006, wypowiedź #27
Żyję i mam się dobrze :) Cały czas szukam nowych jaj. W tym sezonie grzybowym chcę dojść do 10 zjedzonych , bo w grzybach i dżemie siła drzemie:))).
2008.09.24 15:29 #115542
Zmień/Popraw · Usuń
Izabella Kulińska (izeczka) na forum od września 2008, wypowiedź #14
Poczęstowano mnie marynowanym czarcim jajem - smak ? trudno określić ; konsystencja ? przypomina marynowaną gruszkę [tak mi się skojarzyło]
Zjadłam , żyję , ale zachwycona nie jestem .
i
2008.10.02 08:11 #116542
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1440
No i jestem po drugim zlocie grzybofisiów. Nie uwierzycie. Jadłem czarcie jaja, ale troche inaczej - na surowo!!! Najlepsze posolone - smak - ni rzodkiewka ni kalarepka. Trzeba tylko zdjąć skórkę górna, pod zelem, znajduje się druga skórka, którą ściąga się razem z żelem. Bardzo proste i łatwe, jeśli to zdejmujemy od strony przyszłej nóżki sromotnika. Aby było łatwiej - podzielcie jajo na 4 ćwiartki. Teraz to już tylko posolić i schrupać.
Na zlocie tym dowiedziałem się, że można piec to jajo również z tym żelem. Wygląda to podobno jak sadzone jajko, bo żel ścina się jak białko jajka prawdziwego. Oczywiście piecze się plastry. Nie miałem już okazji wypróbowania tego, ale jeśli mi się trafi jeszcze jajo, to zjem na surowo :-)
2008.10.02 11:44 #116584
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4523
Nie wygląda jak sadzone. Ma lekki posmak jajka. :-)
Krój w poprzek, żeby była z wierzchu galaretka, w środku zaś krążek.

(wypowiedź edytowana przez jolka 02.października.2008)
2008.10.02 12:22 #116586
Zmień/Popraw · Usuń
Leszek (lester) na forum od września 2006, wypowiedź #28
Rysiu.. dziękuje za wskazówki odnośnie jadania na surowo czarciego jaja. Rady praktyczne co do obierania będą pewnie pomocne :) W przyszłym tygodniu ruszam więc na łowy :)))
2008.10.02 15:45 #116612
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1449
W Rozmowach Towarzyskich ( tutaj dział na bio ) znajdziesz relacje foto z II zlotu. Ktoś ( nie pamietam ) wstawił fotki jak obiera Ania jajo i jak go zjadamy.
i
2008.10.02 19:39 #116643
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4533
Ja wstawiłam.
2008.10.04 11:32 #116846
Zmień/Popraw · Usuń
Grzegorz "Rapatang" (rapatang) na forum od grudnia 2005, wypowiedź #363
Ten środeczek był zjadliwy tylko ta galareta nie...

Na surowo środeczek ma taki ostrawy smak i zapach miał jak rzodkiew, rzepa?

Sól jest potrzebna, może ociupinka gałki muszkatałowej (lub kwiatu muszkatałowca), kropla octu balsamicznego - jak do mięsa w galarecie?
2009.06.25 10:51 #135596
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #51
Wczoraj dzieki forum po raz pierwszy znalazłam czarcie jaja i co ważniejsze jadłam je. Niestety jak ostatnia gapa obrałam aż do środeczka więc do usmażenia zostało niewiele. Ale i tak bardzo mi smakowały, ni to frytki ni to skwarki, super.
i
2009.06.26 07:53 #135652
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1994
Teresko - obieraj czarcie jajo tak:
1* Przekrój na 4 części
2* Złap za skórkę pod galaretkę i zdejmij z galaretką.
3* To co zostanie, lekko osól i możesz jeść - na surowo!!!
To sposób na najłatwiejsze obranie czarciego jaja. Nauczyłem się tego na zlocie :-) mimo, że nauczycielka robiła to inaczej :-)
Czarcie jajo lepiej jeść na surowo - jest naprawdę smaczne i dużo mniej roboty :-) Dzięki Aniu, że pokazałaś nam ten sposób zjadania czarciego jaja :-)
2009.06.29 10:50 #135988
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #53
Rysiu, dzięki za radę jak obierać czarcie jajo. Wczoraja znalazłam dwa. Jedno zanim zdążyłam dojechać do domu i zabrać się za nie już wyłaziło ze skórki i zaczęło śmierdzieć więc poszło do kubła, drugie było super, szkoda ze to takie małe.
2009.07.01 08:20 #136203
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #130
tez wczoraj spróbowałem jaja na surowo posolone tylko
było jeszcze bardzo młode a skórka na białym wnętrzu już albo jeszcze cienka
i troche sie już ciągneła
smak ?
no tak najbliżej rzodkwii,
orzechy sledzie raczej nie moze ze szczególnych stanowisk mają taką nutę
2014.06.06 14:47 #239047
Zmień/Popraw · Usuń
Ewa Madejska (ewa_k29) na forum od czerwca 2014, wypowiedź #1
Jak zniszczyć tego strsznego grzyba !!!! Mówię tu o sromotniku smrodliwym którym Państwo się zachwycają Mam dość tych okropnych jaj w swoim ogrodzie Na początku pełno jaj A późneij kilkaset śmeirdzących grzybów RATUNKU !!!! Czym to dziadostwo spryskać !!!!
2014.06.06 15:00 #239048
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #11401
Wykopać jaja i zjeść :-)
2014.06.06 17:08 #239060
Zmień/Popraw · Usuń
ala mikołaj (wink) na forum od listopada 2008, wypowiedź #994
tak, zdecydowanie trzeba Ewę zachęcić do bliższego zapoznania się z mykoflorą, potem sama będzie rozsiewać w ogrodzie różniaste zarodniki, byle by owocowało ;)

sama nie jadłam, ale jakbym miała ogród, a w nim jaja sromotnika, to kto wie, może bym spróbowała :)

a na poważnie, to nie umiem pomóc, pewnie jest to na tyle przykre, że zlatują się przeróżne owady, no i smrodek...
ale jest grzybnia, więc będzie owocowała, nie wiem, czy wymiana ziemi i na jaką głębokość coś da?
są jeszcze jakieś preparaty chemiczne, ale na ten temat trzeba by szukać informacji na forach specjalistycznych/ ogrodowych? chociaż tutaj też pewnie ktoś się odezwie
2014.06.07 22:10 #239150
Zmień/Popraw · Usuń
Ewa Madejska (ewa_k29) na forum od czerwca 2014, wypowiedź #2
Nie dziękuję !!! Nie skorzystam !!! Nie mogę znaleźć żadnej informacji Jak je zniszczyć nie niszcząc roślin które rosną wokół nich :( Pozatym boję się o mojego małego dzieciaka Dziś na sekundę spuściłam go z oczu a już żuł korę z rabaty :( Czy naprawdę nie ma naturalnych metod zniszczenia tego grzyba :( Najgorsze przedemną jak z tych jaj zaczną się wykluwać te smrodliwe grzyby
2014.06.07 22:18 #239152
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #9784
Naturalnie, to wyzbieraj jaja i wywal na kompost przykrywając czymś, żeby nie dojrzewały. O dziecko się nie bój. To nie jest grzyb trujący - gorsze są owoce konwalii.
2014.06.08 14:11 #239181
Zmień/Popraw · Usuń
Ewa Madejska (ewa_k29) na forum od czerwca 2014, wypowiedź #3
27 jaj ( w tym 2 grzyby )z rabaty poszło na kompost !!! Ciekawe ile się jeszcze znajdzie... Pozdrawiam
2014.06.08 17:57 #239200
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #9785
ooo, do końca sezonu powinno być ich jeszcze sporo....
A swoją drogą, to jaki to ogród? stary? gdzie rosną ? pod jakimiś drzewami? na trawniku? Od dawna?
2014.06.09 22:25 #239345
Zmień/Popraw · Usuń
Ewa Madejska (ewa_k29) na forum od czerwca 2014, wypowiedź #4
Nowy ogród - kilku letni :) Ziemia nawieziona do ogrodu To jest 3 sezon jak rosną W pierwszym roku było tylko kilka sztuk W zeszłym roku było ich bardzo bardzo dużo :( A w tym roku - jak na razie mało Mam nadzieje, że to już koniec !!! Rosną wzdłuż płotu na rabacie z roślinami Nie wiem czy występują w okolicznych lasach ponieważ jak chodzę na grzyby to zbieram kozaczki maślaki podgrzybki i rydze :)
2014.06.10 12:45 #239369
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #9792
Może giną w nowym miejscu i dlatego w ubiegłym roku grzybnia zareagowała "megaprodukcją".
Okoliczne lasy z opisu zbieranych gatunków wyglądają na iglaste, a sromotnik zadomawia się w liściastych. Czuć go z kilkunastu metrów (co najmniej), więc byś wyczuła :-)
Może niechciany gość się wyniesie :-)

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: