ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Zupy z grzybów
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Zupy z grzybów
2009.02.08 18:41 #125197
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #67
Ten wątek jest dla tych co nie twierdzą, że dwa grzyby w barszczu to o jeden za dużo.
Zapraszam do wpisywania swoich wyczynów kulinarnych w tej dyscyplinie.
i
2009.02.08 18:49 #125201
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #68
Przepis na zupę w skromnych warunkach kulinarnych

Jak ubarwic sobie sobie posiłek w miejscu, gdzie mamy do dyspozycji jedynie kocher lub dzbanek na wodę. Wracamy z wycieczki do schroniska mamy w ręku kilka jadalnych grzybków w zasadzie dowolnych, choc nie wymagających obgotowywania.
Niniejsza zupa wykonana była na późnojesiennych skromnych zbiorach :
podgrzybek , pieprznik trąbkowaty, kolczak obłączasty (najlepiej młode i zwarte)
Składniki :
garść grzybów ,
zupka Knorr Kurczę Pieczone z makaronem,
zioła ,przyprawy jakie kto ma ( w tym wykonaniu był tylko estragon)
Przepis
Grzyby pokroic dość drobno , lekko sparzyć, odlać. Zupkę przygotowac na talerzu
( menażce) zalać wrzątkiem wymieszać , dodac grzyby ewentualnie przyprawy. No i gotowe.

Zupa w schronisku

Mnie bardzo smakowało
Choc może nie wygląda zbyt apetycznie
i
2009.02.08 19:12 #125203
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #69
Przepis na smaczną zupe z póżnojesiennych grzybów
jest w watku:

Pieprznik Trąbkowaty Zupa

na tego typu zupę nadają sie własnie takie póżnojesienne aromatyczne grzyby
pieprznik t., wodnicha j. inne pewnie tez



2009.02.22 13:48 #125613
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1804
Sparzyć grzyby drobno pokrojone. No może to i jest sposób na mini zagotowanie. Jednak wolę aby grzyby przeszły całkowity proces termiczny. W warunkach, gdzie ma się zaledwie czajnik, jest to kłopotliwe. Ale już garnuszek emaliowany czy ze stali nierdzewnej - ło, to już nie ma sprawy :-)
2009.04.13 01:05 #128441
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #74
nie było gazu
tylko czajnik i mikrofalówka
no trzeba sobie jakos radzic
a polak potrafi ;)
2009.06.05 12:23 #133613
Zmień/Popraw · Usuń
Ola Foremska (olinka) na forum od października 2008, wypowiedź #14
ja lubię grzybową zupę
ale w kuchni używam tylko suszonych grzybów
na ulicy nie kupuję
a sama nie mam czasu na grzybobranie
... a może Wasza zupka mnie skusi
i jednak wybiorę sie do lasu
i
2009.06.08 01:30 #134016
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #107
Zupa z grzybów świeżych ( może być też z mrożonych)
jest zupełnie inna o takiej z suszu
niektóre grzybki wybitnie sie na taka zupę nadają np siedzuń ( szmaciak)
podgrzybki i inne rurkowce raczej średnio
z majówki wiosennej mogłaby się też udać
ciekawe czy rydze by wyszły?

mój przepis na zupę, którą w taki sposób robiłem też z pieczarki
jest w wątku:

Pieprznik trabkowaty - zupa

przepis pochodzi ze starego atlasu Heninnga tłum pol 1986 (oryg.1979)
2009.06.08 15:57 #134066
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1977
To prawda - zupa grzybowa ze swieżych grzybów jest zupełnie inna niż z suszu.
Już niedługo wpadną do mojego koszyka tegoroczne grzybki - obiecuję fotoprzepis na zupę grzybowa old_rysia. :-)
2009.06.09 00:48 #134128
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #109
ciekawe czy z czernidłaka wyszłaby zupa ?
i
2009.06.09 00:55 #134129
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #110
odnosnik bezposredni do zupy z pieprznika trąbkowatego

https://www.bio-forum.pl/messages/34/214333.html

chyba niedługo powtórzę,
bo w zamrażarce jeszcze jest cała wanienka pieprznika i trzoche zimówki
2009.06.10 11:43 #134286
Zmień/Popraw · Usuń
Ola Foremska (olinka) na forum od października 2008, wypowiedź #22
tak zachwalacie że chyba wybiorę sią na grzyby
w innym temacie znalazłąm informacje
że już pierwsze grzybki pojawiły się
trzeba tylko mieć nosa :)
2009.07.13 19:41 #137347
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4630
Z czernidłaka dobre są flaczki. To też można podciągnąć pod zupy. Pyszna jest kartoflanka z żagwi i kartoflanka z muchomorem czerwonawym. Z twardzioszka przydrożnego również. No i koniecznie z gąsówki nagiej.
i
2009.07.23 15:53 #138318
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #149
TWARDZIOSZEK
Ten powszechny tzw psi grzybek, trawnikowiec, chyba jest niedoceniany.
Fakt że zbiór jest trochę uciążliwy, ale kiedy jest go sporo na łące i czy trawniku to na zupę wystarczy. Nadaje smak bardzo mocny i fajny ,lekko jakby kwaskawy.
Można odrywac kapelusze , bo jesli sie kapelusz sam odrywa to znaczy, że jest najczęsciej robaczywy. To go wyrzucić lub zabrac do innego pojemnika i rozrzycić na dobrym trawniku w pobliżu . A nuż za pare miesiecy skosimy go z własnej działki.
Uzywamy tylko kapeluszy trzon jest twardy , elastyczny, jesli nie jest - to pewnie to jest cos innego > obejrzyj dokładnie !!

Podaję pomysł co dalej:
kapelusze podsmażamy lekko z cebulką lub bez zależy do jakiej zupy go dodamy.
Ja zawsze dodaję przesianej przez sitko drobnej wegety wzmazniającej smak
i przyprawy co kto lubi. Przesiana, nie ma kawałków warzyw które sie czasem przypalają.
Ja zwyle daję do grzybów estragon , świeży lub suszony

I tak przygotowane twardzioszki wrzucamy do dowolnej zupy.
Świetnie sie skomponował z żurkiem poniżej :



A na następnej fotce mamy zupke knorr - kurcze pieczone, która w wersji z twardzioszkiem wiele zyskała:



Zachęcam do kolejnych eksperymentów ku uciesze podniebienia
Niezle można uświetnić , zwykłą kartoflankę , krupnik, a nawet rosół, co bedzie w następnym odcinku
pozdrawiam
2009.07.24 15:15 #138376
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4655
Moja zupa z twardzioszków to kartoflanka ze świeżymi - podduszonymi twardzioszkami (bez Knorrów i Veget, bo to zabija wszelkie smaki).
A druga wersja to taki jakby "kuks", czyli podduszone z cebulką, a potem do ugotowanego makaronu dowolnej wielkości.
2009.07.27 09:06 #138602
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #67
Moje twardzioszki z cebulką były wczoraj dodatkiem do czosnkowego uda z indyka. Pyyyyyyycha. Zarodniki z kilku grzybków posiałam na trawniku, jest nadzieja, że się przyjmą?
2009.08.14 01:07 #140526
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #155
ta nadzieją też żyję ,ale jeszcze nic nie powschodziło u mnie

za to wysypały się już drugi raz kruchaweczki . Muszę następnym razem je wykorzystać.
i
2009.08.17 01:02 #141081
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #157
zupa z gołąbka płowiejacego
spodobał mi sie rosół z twardzioszkiem
stwierdziłem ze gołąbek płowiejący ( jest dość zwarty)
go³abek p³owiej±cy

nada się na zupę
Wzmocniłem więc rosół podsmażonym do rumianego koloru gołabkiem


i efekt był bardzo fajny w smaku

2009.08.31 10:26 #143184
Zmień/Popraw · Usuń
Marzena J. (borowka) na forum od października 2008, wypowiedź #66
Najlepsza zupa jest ze świeżych grzybów blaszkowych. Najprościej to tak (świetne są w tym opieńki):
- podgotować grzybki, wodę odlać, podłożyć masło i pokrojoną w kosteczkę cebulkę - chwilkę poddusić, zalać wodą, dodać sól, pieprz, chwilę pogotować, potem dodać natkę z pietruszki, zaprawić serkiem topionym (najlepszy typu ementaler).
Do tego oddzielnie ugotować makaron - najlepiej cienką krajankę.
Zalewać ten makaron zupą (tak jak rosół) i podawać. Gotowe. Szybko, łatwo i smacznie.
2009.08.31 15:11 #143213
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #175
>borowka
dzieki za wpis , na opieńki jeszcze trzeba poczekać ale jesień tuz za pasem

Dzis przerabiam leczo na nieco grzybowe ( niestety pieczarkowe tylko z proszkiem z podgrzybków ) smak przyzwoity ,ale do zup nie zaliczam tego dania
Chociaż jadłem łyżką to moze (?)
i
2009.08.31 15:28 #143218
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #177
Blaszkowce łatwo rozpoznac w zupie wzrokowo.
Kiedys zrobiłem zupe podobnie , jak marzenka powyzszą tylko bez makaronu ( lepiej sie komponuje z chlebem) Zupa była szmaciaka gałeżistego to był wspaniały smak, taki korzenno orzechowy , niezapomniany i to była zupa z jednego grzybka !
A włsciwie to z połowy bo duga połowę ( mniejsza oczywiście ) zostawiłem w lesie żeby odrosła
I chyba ,jak są warunki to lepiej zrobic zupe z jednego gatunku grzybów
2009.08.31 15:31 #143219
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #178
oczywiście mieszane tez wyjdą
natomiast rurkowce zdecydowanie w zupie raczej w postaci suszu , czyli klasyka zupy grzybowej
2009.08.31 18:28 #143245
Zmień/Popraw · Usuń
Marzena J. (borowka) na forum od października 2008, wypowiedź #73
Taka zupka z chlebem też jest ok, mogę też być grzanki lub zwyczajnie może być ugotowana z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Robię z makaronem, bo tak sobie życzy moja córeczka, zresztą wszyscy domownicy chętnie jedzą... a ja czasem (szczególnie jak jest zimno) lubię ją sobie doprawić chili.
i
2009.09.05 23:30 #143871
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #99
"Wracamy z wycieczki do schroniska mamy w ręku kilka jadalnych grzybków w zasadzie dowolnych, choc nie wymagających obgotowywania.
Niniejsza zupa wykonana była na późnojesiennych skromnych zbiorach :
podgrzybek ..."
To cytat ze starej wypowiedzi "chrisfir'a"
Masz Krzysiu farta, bo tak się składa, że podgrzybek WYMAGA gotowania, bo na surowo jest trujący. Sam pomysł na wzbogacenie smaku zupki- super, tylko błagam sprawdzajcie co można na surowo wrzucać. Grzyby to nie marchewka i trzeba mieć pewność co jest co.

(wypowiedź edytowana przez dotisz 05.września.2009)
2009.09.05 23:38 #143872
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #100
Przypomniała mi się historia jak spotkałam starszą panią odrywającą "szczepki" od roślinki stojącej koło śmietnika. Pani cała uradowana myślała, że wyhoduje sobie aloesa, niestety to był wilczomlecz. Co by było gdyby sobie herbatkę z niego zrobiła, albo soczek? Rodzina, może by się ucieszyła- mieszkanie po nieboszczce by zostało po kuracji zdrowotnej. Osobiście kocham Euphorbie - wszystkie. Mam ich sporą gromadkę i może dlatego jestem tak wyczulona na ostrożność!!!???
i
2009.09.06 01:13 #143880
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #189
eee Dotisz no co ty
Aż sprawdziłem swoje dwa atlasy
nic niema oo podgrzybku brunatnym w kwestii niejadalności przed obróbką termiczną
Opienki , borowik ceglastopory jeszce pare by sie znalazło grzybków , które wymagaja solidnego obgotowania i odlania wody

poza tm sparzony kilka minut to juz jest jednak obróbka termiczna
(?)
2009.09.06 01:59 #143885
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #109
Jak oparzysz sobie palec to też jest obróbka termiczna?
A może sparzenie? Czyli to co robisz pomidorowi kiedy chcesz mu zdjąć skórkę?
Obróbka termiczna oznacza "TRZYMANIE" w wysokiej temperaturze - min 100 st.C przez określony czas. W grę wchodzi tu gotowanie, smażenie, duszenie. Nawet przed marynowaniem trzeba grzyby OBGOTOWAĆ. Akurat podgrzybki jakby najdłużej?
2009.09.06 02:00 #143886
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #110
No trochę jestem w kwestii teorii gastronomicznej obeznana. Może nie wszystko już pamiętam, ale zawsze mogę sprawdzić w książkach ze szkoły.
2009.09.06 02:16 #143887
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #111
Krzysiu kilka posiadanych przez mnie pozycji podaje informacje, że podgrzybek na surowo jest trujący- tak na szybko np. Grzyby Polski i Europy David Pegler
i
2009.09.16 10:56 #145095
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #208
Zupa ze szmaciaka

Jest oto jedna z najlepszych zup jakie jadłem ze względu na oryginalny , orzechowo kwaskowy smak grzybka.
Narażę sie oczywiście niektórym , ale nadmienię ze szmaciak z korzeniami pozostał w lesie i dalej rozsiewa zarodniki , dopóki nie zjedzą go slimaki i inne zwierzaki.
Ja tymczasem zjadam jego część , bo tez jestem zwierzak :)
Nadmienię, że jem taką zupę bardzo , bardzo rzadko.

Przygotowujemy składniki , szmaciaka trzeba dobrze, ale delikatnie wypłukać i oczyścic .Jest kruchy , czasem zawiera pisasek, trawę, igliwie. Potem pociać na tak drobno, jak kto lubi . Ja wole spore kawałki cebuli i grzybka.
Użyjemy: cebula - dwie srednie , rosołek 1 na ok litr zupy , przesiana wegeta , bez dużych kawałków suszonych warzyw.
Przyprawy niewiele : listek l. , dwa ziarnka ziela ang. , suszony estragon , świerzy estragon, listek lubczyku . Mysle, ze można mniej przypraw lub inne jak kto lubi.

Cebulę zeszklimy



łaczymy składniki,wegeta ,przyprawy ,dusimy pod przykryciem, aż puści soki ok 10 min



dodajemy pokruszony rosołek i reszte przypraw, dorzuciłem jeszcze reszte skromnych zbiorów m.in. łuskowiec jeleni



poddusić chwilę i dolewamy wrzącej wody niecały litr,podgrzać do zawrzenia i koniec.



Prawie gotowe . Smakujemy, mozna dodac pieprzu, soli. Ja soli nie dodaję kiedy jest juz rosołek, lub wegeta. Smakuje, a potrawa jest zdrowsza.
Teraz mozna zaciągnąć dowolnie : zółtkiem, śmietaną , zasmżką z mąki
Smacznego!
Dodam ze zupę zjadła nawet moja małżonka, która zwykle unika moich "wynalazków"
Zupe mozna podgrzewac, ale już nie gotowac . Przechowywac raczej w postaci przed dodaniem substancji zaciągającej. Nigdy nie zamrażałem, ale pewnie jest to mozliwe.

Przepis powyższy można stosować do innych grzybów nadających sie na zupy
twardzioszki , pieczarki, pieczarkowate , pieprzniki , gołabki, kolczaki i wiele innych ...
i
2009.10.20 01:31 #149718
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #246
Aura cos nie zacwyca, więc zajrzałem do zamrazarki ...
a tam prosze bardzo zimówka aksamitnotrzonowa no i mamy zupę
Przepis
200 -300gr mrożonej zimówki ( ew inne )
cebula
wywar na uzupę warzywno mięsny
zioła, sól ,pieprz

Cebule zeszlklić , dodajemy mrożone kapelusze , dusimy dalej klika minut
Dodałem jeszcze cukinie mała i drobno pokrojoną.



potem łaczymy ją z wywarem



i zupa jest gotowa
tylko jeszcze doprawić, dodac śmietany
smak suuuuuupeeer
i
2009.11.16 14:30 #152793
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #261
Zupa z wodnichy jasnożółtej z opieńką

w tej wersji delikatnej mało cebuli
1 mała
wodnicha w ilosci jak na zdjeciu
opieńki kilka bo akurat były
kurkuma - barwnik żółty dla kolorku
wegeta , tymianek , rozmaryn, suszona piertruszka




cebule zeszklić z przyprawami i
wrzucić grzyby, prawie nie pokrojone wodnichy
i wczesniej obgotowana odlana opieńkę



grzyby smażymy bardzo krótko, bo wodnicha sie zaraz rozpadnie

Wywar mięsny akurat był gotowy w domu



łączymy z wywarem



i w zasadzie gotowe
makaron i fajna, delikatna zupka rosołowa, tylko dodać zieleninki,
mozna tez zagęscić lub zabielic smietana
i
2009.11.21 22:02 #153418
Zmień/Popraw · Usuń
Grzegorz Zynek (zyniu) na forum od września 2004, wypowiedź #216
Hej, czy zdarzają wam się zaczerwione wodnichy?? trafiłem na pole!! dosłownie połacie tegoż grzybka, i ku memu zdziwieniu połowa albo lepiej miała mieszkanców. myślałem że o tej porze roku juz sie to nie zdarzy.... much przeca nie ma:)
a zdjęcia zupki zapodam jutro, przepis mam taki:

Podsmazyc grzybki z cebulką chwilę, dodac sól i pieprz, a także paprykę słodką. w osobnym garnku ugotowac wywar. dorzucic z patelni grzybki i cebulkę, zagotowac kilka minut. Ja podaję zabielaną ze śmietaną...niebo w gębie!!!
2009.11.24 14:05 #153683
Zmień/Popraw · Usuń
Damian Celiński (damianno) na forum od sierpnia 2009, wypowiedź #10
Oczywiście:)Ja(teraz na początku listopada chyba to było)jak przyszedłem do lasu,po okresie kilku dni nocnych, delikatnych mrozów, pojechałem do lasku(młodnik sosnowy)i uzbierałem dużo wodnich, które nie miały żadnych czerwi!
Niestety te piękne ciepłe dni(nie mówię,że są złe:)sprawiły ożywienie się robali, a w konsekwencji to, że moje ostatnie wodnichozbieranie skończyło się wyrzuceniem trzech czwartych zbioru.Fajny i masowo z reguły występujący grzyb.

Życzę wszystkim udanych, późnojesiennych zbiorów!
2009.12.05 14:14 #154816
Zmień/Popraw · Usuń
Adrian Szymkiewicz (adrian_grzybiarz) na forum od grudnia 2006, wypowiedź #585
Tutaj daję przepis na grzybową mojej mamy :-)))
https://www.bio-forum.pl/messages/34/295845.html
i
2009.12.05 19:44 #154843
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #273
zupa suszonych grzybów
Składnik:
- około 20 dag suszonych grzybów borowikowatych (podgrzybki, borowiki, maślaki)
- bulion z kostki albo rosół
- makaron nitki (albo jaki kto ma)
- śmietana do zup i sosów
- mąka
Przepis:
1. grzyby namoczyć przez noc w letniej wodzie
2. odlać wodę, grzyby pokroić
3. wrzucić grzyby do garnka z bulionem, zagotować ok 40 minut
4. śmietanę rozmieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do garnka
5. wymieszać i zagotować wszystko
6. doprawić do smaku (pieprz, sól, maggi)
Podawanie:
Na talerzu z makaronem posypane natką pietruszki
Do takiej zupy "Adriana Mamy"
u mnie w domu dodawało sie jeszcze pod koniec gotowania soku z kiszonej kapusty , zupa ma inny smak, jest troche bardziej lekkostrawna , ma troche witaminy C.
Same zalety wypróbujcie - chyba o tym jeszcze nie pisałem
Podawac z makaronem lub z ziemniakami
Ja wole z ziemniakami :)
2009.12.12 16:34 #155364
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #276
korekta !
Przepis
2. wody raczej nie odlewamy lecz u zywamy ją do bulionu
przecież to sam smak
i
2010.01.11 11:39 #157397
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4819
Zupa z muchomora czerwonawego:

Pokroić drobno 1 cebulę. Posolić. Udusić ją na szklisto na maśle i dodać pokrojone w grubsze paski (obrane ze skórki) muchomory czerwonawe - kilka sztuk. Podusić z 5 minut.

Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Najlepiej na jakimś smaku warzywnym, czy mięsnym. Oczywiście posolić. Wody ma być tak, jak na zupę. Gdy ziemniaki w tej zupie są już miękkie dodać do nich te grzyby i zagotować. Podprawić śmietaną i na samym końcu pieprzem.

Tak samo postępować z przydróżkami, gąsówkami nagimi ( dłużej trochę podusić), żagwią, maślakami, pieczarkami - wszystkimi grzybami. Skórkę ściągać tylko z niektórych, oczywiście.
2010.01.22 01:12 #158317
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #293
dziekuje wszystkim za uzupełnianie watku
no i mamy wreszcie zupę z muchomora
:)
i
2010.01.25 21:17 #158607
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #2331
Czytam te przepisy i widzę znaczną różnicę w przygotowaiu waszych i moich.
1* Nie moczę suszonych grzybów tak długo - wystarcy w ciepłej wodzie godzinka.
2* Wody z suszonych nie zlewam - szkoda!
. . .
Grzybki prosto z lasu.
Robię zupkę ale raczej z popularnych podgrzybków, borowików, maślaczka czy kozaczka . Szybkie gotowanie - po ślasku - jeden garnek! Potrzebny jeden gar do którego wrzucamy warzywa ( drobno pokrajane wraz z cebulką, zalewamy to wszystko wodą z rosołkiem w kostkach albo zalewamy wywarem z mięsa. Wrzucamy tez pokrajane surowe grzybki, jak potrzeba, solimy ale na pewno dodajemy pieprzu. Do gara wkładamy ziemniaczka obranego w kostkach około 0.5 cm x 0.5 cm. No i gotujemy wszystko razem. Podstawowe przyprawy to liść laurowy i ziele angielskie. Jak ziemniaczki są miękkie, można na talerzu doprawić śmietaną gęstą.
Nie szklę cebulki na patelni i nie duszę z grzybami. Ot różnica.
i
2010.03.04 23:22 #160801
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin & Sylvia (dv6000) na forum od czerwca 2009, wypowiedź #118
Uwielbiam tą zupę, muszę się przyznać że przepis wymyśliliśmy razem z moją narzeczoną, gorąco polecam.

Przepis na zupę serową z grzybami :

Przepis na ok 2,5 - 3 Litra

1. 4 duże ziemniaki.
2. od 50-80g suszonych grzybów (jak kto lubi, my dajemy i czasami 120g)
3. 6-7 topionych serków (do smarowania)
4. 2 kostki rosołowe drobiowe
5. 5 kawałków białej kiełbasy
6. 3-4 jajek
7. 1 cebula
8. 2 ząbki czosnku
9. śmietana
10. mąka
11. przyprawy

Do dużego garnka wlewamy 2,5 do 3 litrów wody, wrzucamy 2 kostki rosołowe i czekamy aż woda zrobi się cieplejsza, wtedy wrzucamy podrobione serki do smarowania. W tym czasie namaczamy grzyby i gotujemy jajka oraz ziemniaki.
Ziemniaki kroimy na kosteczkę wrzucając jako pierwsze, później namoczone i pokrojone grzyby. Ugotowane jajka siekamy na krajalnicy do jajek wzdłuż i w poprzek, tak by wyszły nam kosteczki (jak kto lubi, można dać połówki) i wrzucamy do garnka razem z pokrojoną surową białą kiełbaską oraz pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek. Teraz możemy przyprawić zupę przyprawami do smaku, my używamy majeranku, oregano, pieprzu, soli. Czekamy aż zupa się zagotuje, zmniejszamy wtedy ogień na piecu żeby tak z 10 min gotowała się a my w tym czasie ją zagęścimy. Do dużego kubka lub szklanki dajemy 3-4 łyżek 18% śmietany oraz 2-3 łyżek mąki, rozmieszaną śmietanę z mąką zalewamy wrzącą zupą aż się dokładnie rozmiesza i wlewamy z powrotem do garnka i mieszamy zupę ok 20 sekund. Zupka już prawie gotowa wystarczy że nam się jeszcze 2-3 minutki pogotuje. Smacznego życzę wam :) najlepiej smakuje jak z godzinkę postoi na wyłączonym palniku. Jak ktoś wypróbuje przepis dajcie znać, gorąco polecam.

(wypowiedź edytowana przez dv6000 05.marca.2010)

(wypowiedź edytowana przez dv6000 05.marca.2010)
2010.03.30 18:47 #162277
Zmień/Popraw · Usuń
Adrian Szymkiewicz (adrian_grzybiarz) na forum od grudnia 2006, wypowiedź #618
Właśnie zrobiłem zupkę grzybową według przepisu mojej mamy jak wyżej. Z tą różnicą że do gotującej się zupy wsypałem suszone ucha bzowe- efekt- super chrzęszczą w zupce. polecam!
2010.08.31 10:26 #171987
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5079
Flaczki z muchomora czerwonawego, albo kań, albo czernidłaków, albo co komu się podoba.

Grzyby kroimy w plasterki i dusimy z dodatkiem soli. Niedługo. Mają nie być surowe.
Potem dodajemy rosół, albo rosołek z kostki, ugotowaną marchewkę - trochę. Gotujemy nie za długo. Sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek - to przyprawy konieczne. Wszystko zaprawiamy zasmażką na maśle. Zagotowujemy i... smacznego.
i
2010.10.29 03:13 #178548
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #390
zupki w stylu chińskim
jeszcze tu nie było
a wiec
skaładnki:
twardzioszek . lakówka i ucho bzowe z własnego ogrodu
bambus marynowany, cebulka marynowana
wywar lub rosłół z kostki
ewentualnie jakas chińska zupka

grzybki obgotowujemy w osolonej wodzie
odsączamy
wywar mięsno warzywny przygotowanay wcześniej pogrzewamy
dodałem marchewkę z rosołu
dodajemy bambus i cebulkę
oraz przygotowane grzybki
nalewamy go miski
wrzucamy szczypiorek lub koperek według uznania

2010.10.29 09:27 #178553
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5221
Ja tak robiłam "kuksa" z przydróżek. Tyle, że ja nie gotuję grzybków i nie odlewam wody, a duszę je, dolewam do nich rosołek i dodaję osobno ugotowany makaron. Dodatki wedle uznania.
i
2010.12.10 01:12 #180143
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #405
Zurek z grzybami
taki żur jadłem kiedys na konferencji
restauracja z Warszawy bardzo sie postarała
był to najlepszy zurek jaki jadłem w zyciu

Kto ma dobry przepis na taki zurek niech tu załączy
bardzo proszę
2010.12.10 10:06 #180154
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5276
Ja nie mam dobrego, bo mój z torebki.
Do niesłonego intensywnie grzybowego wywaru dać - zamiast wody - w odpowiednich proporcjach, jak na torebce z żurkiem, ten właśnie żurek. Gotować, jak pisze na torebce. Podprawić śmietaną i koniecznie do środka jajeczko na twardo.
2010.12.18 19:20 #180576
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #412
zurek z torebki
Gorący kubek ? czy jakis inna zupka?
mnie nie podchodziło nigdy nic z torebek Amino
2010.12.19 10:59 #180589
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5296
Żurek Winiary.
2011.01.27 16:55 #181863
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #41
Ja lubię kuchnię eksperymentalną , dzisiaj lekko zmodyfikowany kapuśniak na wędzonym boczku z suszonymi shiitake

kapuœniak
2011.01.27 17:43 #181869
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5363
Jutro zrobię coś z shiitake
2011.02.02 19:38 #182076
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #50
Nie wiem jak zrobić, żeby foty były większe więc linkuje przepis na Zupę z kurczaka z grzybami shiitake .

http://www.shiitake.pl/kulinarne/Dania%20z%20grzybami%20shiitake%2019.html
i
2011.02.03 21:28 #182115
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #426
Krzychu
dzieki za oryginalna zupę
mam cos dla ciebie z shiitake, ale sie mniej udzielam ostatnio, bo jestem zarzucony tabelkami i prezentacjami

ta z kurczaka
zapytanie: i ta pierś jest gotowana tylko 5 min ??
czy to wystarczy ??
2011.02.03 21:40 #182117
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #52
Tak wystarczy 5 min , bo gotujesz " 200 g gotowanych piersi z kurczaka "
i
2011.03.06 18:06 #183052
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #441
Zupa z soczewicy

Dzis popełniliśmy z córką zupę z soczewicy

• 200 dag czerwonej soczewicy
• 2 ząbki czosnku
• średnia cebula
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• puszka pomidorów (400g) plus jeden świeży
• kolendra bazylia oregano czosnek
• sol
• ew. kostka rosolowa

Cebule i czosnek obrać i posiekać, smazyć na oliwie, nie rumienić dodać kurkumę i oregano. Wsypać soczewice – wcześniej zamoczona krótko w osolonej wodzie razem z woda . Można dodać kostkę rosołową. Gotować, aż soczewica zmieknie ok. 20 min. Pomidory - surowy przesmażony na oliwie z bazylią i kolendrąi suszonym czosnkiem zalewamy przecierem, podgrzewamy jeszcze trochę, zlewamy wszystko razem do jednego garnka uzupełnamy wodą do konsystencji dośc gęstej. Posypac zieleninką, szczypiorkiem lub serem tartym .

bardzo smaczne to jest

Zastanawiam się nad zastapieniem częsci pomidorowej na grzybową

Może ktos już robił coś gzryboewgo z soczewicy ?

może ktoś
2011.03.12 22:25 #183188
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #57
Zupa z fasoli z grzybami enoki

http://mycomed.eu/kulinarne/enoki%20g2a.jpg

Składniki :
- 20 dag grzybów enoki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziemniaki
- 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
- 1 mała puszeczka kukurydzy w zalewie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz

sk³aniki

Wykonanie :
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie wlać do garnka 1 l bulionu warzywnego z kostki, dodać zeszkloną cebule z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie, osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy i całość zagotować. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać wydrążone i pokrojone drobno środki chlebów. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i kminkiem, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do powstałych otworów. Grzyby enoki opłukać, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i gotować przez 6 minut, po tym czasie odcedzić i dodać do zupy.

http://mycomed.eu/kulinarne/enoki%20g2d.jpg
2011.03.19 11:43 #183354
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #445
czyli mozna łączyc straczkowe i grzyby
Krzychu dzięki :)
2011.03.21 11:01 #183379
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5401
Można łączyć.
Pyszny jest sos grzybowy albo grzyby na gęsto do fasoli zamiast ziemniaków.
Pyszna jest fasolka po... bretońsku (?), czyli zamiast pomidorów grzyby. Delicje!

(wypowiedź edytowana przez jolka 21.marca.2011)
2011.04.01 22:33 #183733
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #63
Zupa słodko-kwaśna z kurczaka i grzybów shiitake .



:

Składniki :

- 1 l bulionu drobiowego
- 6 średniej wielkości grzybów shiitake
- 100 g filetu z kurczaka
- 300 g kapusty chińskiej
- 2 cebule szalotki
- czerwona papryka, pietruszka, marchewka
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz, mielona ostra papryka
- 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie :

- Grzyby namoczyć przez 20 min w letniej wodzie , a następnie gotować w tej samej wodzie 25 min .Wyjąć przestudzić i pokroić w paski
- Mięso pokroić w cienkie plastry .
- Kapustę umyć i pokroić na kwadraty o boku 2,5 cm
- Szalotki umyć, obrać i pociąć w paski o długości około 2,5 cm .
- W garnku podgrzać bulion, mięso grzyby i kapustę .
- Zagotować i pozostawić na ogniu 5 min
- Dodać sos sojowy , gotować na wolnym ogniu 20 min
- Dodać szalotki, ocet, olej sezamowy i szczyptę ostrej papryki , warzywa. Osolić doprawić pieprzem i pozostawić na ogniu jeszcze 10 minut .
2011.07.25 17:10 #188414
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #455
Krzychu super wpis
pełen profesjonalizm

jadasz zupę pałeczkami ty to jesteś, ale mongolskio-syberyjski zawadiaka
normalnie 'Dzyngis Chan'
;)
2011.07.27 18:19 #188519
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3449
Ajajaaaajjjj!!! Pychotka - pachnie przez monitor!!
i
2011.08.12 16:14 #189433
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #460
dziś krupnik z kurkami
nie mam czasu wrzucic FOTY

ALE ZAPEWNIAM KOLOR ZAPACH SMAK
D O S K O N A Ł E !!!

tajemnica poprawienia koloru naładny zółty w mojej kuchni jest kurkuma
:)
2011.08.24 21:28 #190196
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #76
Krzysztof pozazdrościłem trochę Tobie tej zupy z kurkami i upichciłem coś dla siebie .

Pikantna zupa z nameko i eryngii .Nameko


Składniki:
2 łyżki stołowe masła
250 g eryngi 250 g nameko
2 ostre papryczki
2 jajka
2 litry rosołu drobiowego lub bulionu
4 łyżki słodkiej śmietany
pęczek zielonej pietruszki
pieprz , sól

Wykonanie:

Eryngi pokroić w plastry , dodać nameko, pokrojoną w kostkę papryczkę, odrobinę drobno posiekanej pietruszki i smażyć na rozgrzanym maśle
około 8-10 min , ciągle mieszając .
W misce ubić śmietanę z jajami i mieszając dolewać wrzący rosół .
Dodać gorące grzyby z patelni wciąż mieszając . przyprawić solą i pieprzem .
Podawać w miseczkach , posypane zieloną pietruszką .
2011.10.27 17:09 #193086
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5530
Jeśli jeszcze ktoś z Was nie wie: nie wylewajcie smaku z obgotowywanych do marynaty grzybów. Jest wspaniały do zup, kapusty...
i
2011.10.27 23:39 #193107
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #491
Do klasycznie ugotowanego zurku
dodajemy usmażone na oleju drobne grzybki nadające się do zup

aktualnie dzis poszły mleczaje i maslanka łagodna

Fotka wyszłaby niezbyt interesująca, w zupce pływa kilka kapelusików ot i co

Ale smak ....mmmmm !
2011.10.28 13:11 #193115
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5531
Tak samo żur na esencjonalnym smaku z grzybów
2012.03.06 18:14 #197206
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #101
Gotowanie zupy grzybowej .

gotowanie
2012.03.07 18:14 #197222
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Tęsna (malgi) na forum od marca 2008, wypowiedź #352
Krzysiu, Ty to masz dobrze, że w zasięgu ręki masz ZAWSZE jakieś świeże grzybki! :-) Troszkę Ci zazdroszczę.
i
2012.03.08 08:32 #197229
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #523
dziekuje wszystkim za uzupełnianie kompendium o zupach

i przyszedł mi do głowy taki skaecz z Laskowika
'... panie a natym placyku pred woja to był kawior, iii czerny był i czerwony był ... i komu to przeszkadzało ? ..."

no i komu by przeszkadzało zamówic u Cropkeepera w Gałazkach kostke lub dwie i czekać na wysyp ?

ja kupiłem w ogrodniczym kostke z której maja wyrosnać kanie
były jeszcze pierścieniaki

Kulfon kulfon co z tego wyrośnie ???
i
2012.03.08 08:38 #197230
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #524
Pikantne zupy raczej nie dla mnie
Ale ostatnio machnałem super szybką zupę , oczywiście dlatego że wszystko było już pod ręka
mięsny wywar z warzywami od zupy ogórkowej bez ogórków
wczorajsze pieczarki z cebulka na patelni z kurkuma na zółto
proszek z borowika 1/2 łyzki
zagotować krótko , zieleninka lub tymianek z ogódka
jogurt zamiast śmietany - zabielenie (i lekki kwaśny smak)

granki lub chleb i danie gotowe

***

w skali pięciogwiazdkowej
2012.03.08 16:12 #197232
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Tęsna (malgi) na forum od marca 2008, wypowiedź #353
Krzysiu, ja zamówię u KRZYSIA na pewno kilka różnych kostek, ale... dopiero jak zejdę z... tych walizek! ;-)
2012.03.08 19:45 #197235
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #103
Zupa miso z kurczakiem warzywami i yamabushi ( soplówka jeżowata z uprawy )
2012.03.13 22:05 #197312
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #315
Kupiłam w Tesco kostkę z grzybnią boczniaka cytrynowego. Postawiłam w kuchni obok okna od północnej strony. Po tygodniu pokazał się jeden zalążek czegoś, z czego po następnym tygodniu urosło grono kilkudziesięciu grzybków. Po ścięciu grono ważyło 28 dkg, z czego same grzybki po odcięciu 19 dkg. Podobno miało smakować jak kurki, smakowało jak boczniaki, ale dużo delikatniej. Na razie następnych nie widać. Liczyłam na lepsze zbiory, a tu szału ni ma :o(
2012.03.15 19:30 #197330
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #108
Coś więcej na temat tej kostki boczniaka cytrynowego ( na pewno nie moje )wielkość wygląd może jakaś fota .
2012.03.15 22:35 #197332
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #316
Krzysiu, pierwsze co sprawdziłam przy kupnie, to to, czy kostki są może od Ciebie, bo wtedy miałabym pewność, że towar pierwsza klasa, ale niestety. Producentem jest Green-Land Service Sp. z o.o. z Michałowic. Foty mam, ale wiadomo, że ze mnie fotograf jak z koziej .... więc są kiepskiej jakości. Postaram się wrzucić foty jutro
2012.03.15 22:37 #197333
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #317
Sorry, firma nie z Michałowic, tylko z miejscowości Opacz-Kolonia, poczta Michałowice
2012.07.27 11:07 #201232
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #563
Ja tez mam kanie z tej firmy na razie wyrosły 3 Pieczarki hahaha !
Wciąz czekam na kanie ;)
2013.05.14 13:42 #213478
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #644
Na kanie sienie doczekałem
ale zapytam czy zupę ze smardzów ktos popełnił

ja natomiast popełniłem smardze na grilu

potem powiem, raczej w nowym watku
2013.05.14 13:44 #213480
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Firgolski (chrisfir) na forum od września 2008, wypowiedź #645
a i na własne smardze, na własne działce też nie
choć dokonałem sporo wyczynów w tym kierunku

ale ja mam jakąs glebe strasznie kwasną i cięzką
2013.10.01 22:19 #224220
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #136
Zuoa miso z shiitake i shimeji .
2013.10.01 23:06 #224235
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #137
Zupa miso z shimeji tofu i chryzantemą jadalną .

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: