bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowikowe szaleństwo
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#117
od sierpnia 2004

2005.10.17 18:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Ostatnimi czasy uskuteczniam najprostszy sposób na przyrządzanie grzybów tzn. masło, sól i pieprz. Zawsze kombinowałem z przyprawami, śmietaną, cebulą i licho jeszcze wie z czym. Wczoraj postanowiłem uczynić to samo z prawdziwkami i nie tylko. Smak boski a w połączeniu z grzankami z roztopionym serem Ementaler odjazd. Polecam bardzo.

tuż przed krojeniem...

kroić czy się jeszcze pozachwycać?...

no trudno się mówi...

żeby było raźniej w tym gorącym maśle w towarzystwie pokrewnych dusz...

no już cieplej...

smacznego !!! :))))
i

#2234
od kwietnia 2004

2005.10.17 19:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mniam... Sadysta....

#122
od sierpnia 2004

2005.10.17 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Wiedziałem, że sie odezwiesz... dzieki!!!

#111
od kwietnia 2005

2005.11.05 11:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Tyle pysznych rydzy się marnuje z jakimiś borowikami, buuuuuu.... <lol>
i

#2293
od kwietnia 2004

2005.11.05 12:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
No widzisz, Marcin. A ja za rydzami nie przepadam. Może dlatego, że zawsze podawano mi je uduszone na gęsto, jak "sos". Nigdy nie usmażyłam sobie w całości na masełku. Jakoś tak dziwnie to powychodziło. Są dobre?
Jedynie w marynacie są znakomite.

#113
od kwietnia 2005

2005.11.05 14:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Ojć - nie bierz tego serio, przecież o gustach się nie dyskutuje (podobno). ;-)
i

#215
od sierpnia 2004

2005.11.05 19:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Joluśka, są naprawdę dobre na maśle, ale jak wiesz mają specyficzny zapach i smak, który nie każdemu może spasić.Ja osobiście uwielbiam je, ale ze wzgledu na ten specyficzny smak raczej delektuję się nim niż zażeram. Jeszcze nie jadłem "na gęsto" - muszę spróbować.
Marcinie, hmmm..... nie wiem jak to ująć. Ok. powiem tak - Czy jadłeś kiedyś taką smażoną sałatkę z kilku gatunków?. W tym roku zrobiłem to po raz pierwszy i powiem tak - SUPER !!!. Każdy z grzybków smakował swoiście i nie przeszedł smakiem innych. To tak jakbyś miał przed sobą kilka dobrych gatunków win i delektował sie nimi z osobna aż do zachwytu. Jednak myślę, że z tej całej smażonej sałaty najbardziej smakował mi czernidłak kołpakowaty. Pozdrowionka dla tych co w kuchni bywają i nie tylko, hej, marcos

#114
od kwietnia 2005

2005.11.05 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin. (marcin)
Marku, niegdyś jadałem takie wieloskładnikowe mieszanki. Nie twierdzę że borowiki i ich kuzynostwo jest złe, tylko że nie szaleję za nimi - po prostu uznaję grzyby z hymenoforem rurkowym jako kapciaste. Ale jeśli komuś smakuje, to smacznego!
Co do czernidłaka nie uwierzysz, ale kiedyś spotykałem go często. W tym roku przymierzam się do konsumpcji lecz znalazłem dosłownie 2 (d w a) grzyby, w dwóch różnych miejscach. Nadawały się tylko na breję - mam nadzieję, że choć z tego coś wyrośnie, bo mu nie odpuszczę. ;-)

Pozdrawiam.

(wiadomość edytowana przez Marcin 05.listopada.2005)
i

#217
od sierpnia 2004

2005.11.05 22:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Marcinku, nie odpuszczaj za nic w świecie. Ja jak tylko dorobię się w następnym roku trochę "zupy" ze starych osobników, to będę ją wysiewał (czyt. wylewał) i modlił się jak Inka do Boga Słońca, żeby plony były bogate a i deszcz im sprzyjał. Masz rację, rurkowate są kapciate. No, najlepiej byłoby pozbyć się hymenoforu, ale jakoś tak żal.:-))
i

#2295
od kwietnia 2004

2005.11.06 13:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jak się będziesz modlił, Marek, o ten deszcz, to od razu poproś, żeby padał TYLKO w nocy, dobrze? Mieszkasz za blisko mnie, a ja kocham lato i słońce.
i

#218
od sierpnia 2004

2005.11.06 13:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Tak, ma się rozumieć. Deszcz tylko w nocy, bo za dnia trzeba się upajać naszą wspaniałą przyrodą.:-)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji