Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kropidlak Kopydełkowaty - jadalny?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#1
od kwietnia 2009

2009.04.15 14:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Nowakowska (gwennish)
Witam serdecznie

jetem laikiem i nie mogę znaleźć informacji o tym grzybie. Czy ktoś zna jakieś źródła? Może nazwę systematyczną po łacinie? Albo angielską?

Pozdrawiam serdecznie
Ania
i

#5246
od sierpnia 2002

2009.04.15 15:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Witaj,

Kropidlak (Aspergillus) jest MIKROgrzybem, więc cięzko mówic o jego JADALNOŚCI, gdyż nie masz go w naturze w takich ilościach. Co innego, gdyby hodować go laboratoryjnie na skalę przemysłową. Zawiera on pewne związki, które człowiek przyswaja do tej pory z innych źródeł i nic innego - więc nie jest niezastąpiony.
Może zamiast "jadalny" (w przypadku tego własnie gatunku) użyłbym określenia "nie jest trujący". To chyba lepsze.

Nie wiem, który Aspergillus ma polską nazwę gatunkową "kopydełkowaty", przykro mi.

pozdrawiam
Pimpek
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji