bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
płachetka kołpakowata (kołpaki)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Closed Zamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii
16.06.2003  10:06
Mietek
1
i Płachetka kołpakowata [Mietek]
Closed Zamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «

#0

2004.08.31 09:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada
Witam,
na Mazurach zaczął się wysyp grzybów
pojawiły się również kołpaki
ponieważ nigdy do tej pory nie zbierałam tych grzybów proszę o opinie ,ew. przepisy kulinarne w/w gatunku
pozdrawiam grzybiarzy

#219
od 04-2004

Czy nie znasz innej nazwy tego grzyba? Mnie się to kojarzy z czernidłakiem kołpakowatym. Tyle, że to mi nie pasuje do całości tekstu. Jeżeli jest to w/w czernidłak - zrób z niego flaczki. Podsmaż pokrojone z cebulką, zalej rosołem, dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, zasmażkę na maśle, imbir, pieprz, majeranek i smacznego.

#208
od 04-2003

Może chodzi Adzie o
płachetkę kołpakowatą.

#220
od 04-2004

Sprawdź zresztą tu: http//www.grzyby.pl/gatunki/Coprinus_comatus.htm
A jeżeli to może płachetka kołpakowata: http//www.grzyby.pl/gatunki/Rozites_caperatus.htm
Możesz ją przyrządzić tak samo, lub normalnie uduś z cebulką i śmietaną,

#0

2004.09.01 09:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ada
chylę czoła przed wasza wiedzą,rzeczywiście jest to płachetka kołpakowata,dziękuję za przepis,zapraszam Was na grzybobranie,od niedzieli mamy wysyp ,prawdziwki rosną w oczach...
pozdrowienia

#0

2006.08.30 15:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

autograf42
bylem w ponidziałek nazbierałem płachetki 4 wiaderka, udusiłem, zamarynowałem oraz ususzyłem później mielę i wykorzystuję jako przyprawę

#0

2006.09.23 19:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ZuzaAB
ja zanm pyszny przepis ale na już umarynowaną "niemkę" - bo pod taka regionalną nazwą występuje

umarynowane grzyby kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojone na kawałeczki ogórki konserwowe i troche pokrojonej cebuli - to wszystko zaprawiamy śmietaną - i już pyszna surówka - jako dodatek do obiadu :)
polecam zrobić trochę wcześniej przed spożyciem i wtswić do lodówki wtedy się smaki lepiej "przegryzą"

#0

2006.09.28 14:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

S_andy
Od pewnego czasu intrygowały mnie opowieści ludzi z suwalszczyzny o smacznych grzybach, które określano jako "kołpaki".
Z przeprowadzonego "śledztwa" wynika, że chodzi o płachetkę kołpakowatą nazywaną tutaj także "turkiem" czasem "szampion". W moich stronach (zachodniopomorskie) grzyb ten nazywany jest "niemką".
Pozdrawiam ziomków z ziemi drawieńskiej.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji