bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zimowka aksamitnotrzonowa
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «

#0

2004.09.07 11:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

quazo
Strasznie mnie zaciekawil ten grzybek, jak go zbierac i co z niego przyrzadzac?
Bardzo prosze o porade

#272
od 04-2004

2004.09.10 14:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zbiera się przeważnie zimą, przeważnie na wierzbach nad wodą. Można zbierać zamarznięte, ponieważ ich konsystencja po rozmrożeniu nie zmienia się. Są pyszne, jak ryby plus grzyby. Nie śmiej się, bo to naprawdę bardzo korzystna smakowo spółka.
Można dusić, marynować, robić zupę, mrozić ( podobno nadal rosną w zamrożeniu). Czasem można spotkać letnią odmianę zimówki (kwiecień). Jest dużo jaśniejsza - jasny beż. Jeżeli chcesz jakieś dodatkowe informacje - napisz.
Podobno zimówka aksamitnotrzonowa ma właściwości rakobójcze, a na pewno osoby chore na to paskudztwo chcą bardzo chętnie jeść zimówkę, mimo że na nic innego nie mają ochoty.
:)

#432
od 08-2002

2004.09.23 21:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Na wierzbach na dwodą.... piszesz.... No to już wiem gdzie będę ich szukał w tym roku !

#327
od 04-2004

2004.09.23 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Powodzenia i daj znać. Nie utop mi się, bo kto będzie nas tak denerwował swoimi przepięknymi zbiorami? :)

#46
od grudnia 2005

2006.10.09 12:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
witajcie,

pierwszy raz jadlem zimowki w zeszlym roku, i to calkiem sporo,
sprobowalem tez w tym tygodniu (pierwsze sie juz pojawily)
lubie te ich sluzowatosc i delikatnosc.
rybiego posmaku nie wyczulem

nadaja sie bardzo do marynaty i do smazenia duszenia i zwyklego traktowania jak wszystkie inne grzyby (nie widze ich wsrod suszakow za malo aromatu i za drobne owocniki)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji