Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
TRUCIZNA W PIECZARKACH
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#0

2005.11.27 19:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Matheoz
Będąc w ostatnio w Auchanie podszedłem od razu
do nowości książkowych-to jest taki odchył, grzyby
mnie kręcą nawet na obrazkach-był słowacki atlas.
Ładny .Dobrze rozbudowany dział gołąbków
i mleczajów. Otwieram na stronie z pieczarką
okazałą (agaricus augustus) i szok: grzyb
potencjalnie szkodliwy dla zdrowia!!??.
Otwieram na pieczarce szlachetnej i oto
co znajduje: „Długo była uważana za b. smaczny
grzyb jadalny ,jak większość pieczarek. Najnowsze
badania wykazały jednak ,że wszystkie pieczarki
zawierają agarytynę, która ma działanie rakotwórcze
i mutagenne, dlatego żadnej pieczarki nie można
zalecić do konsumpcji.”
Pierwsze wydanie anno 2000.
Chodzę w szoku.
i

#1461
od września 2004

http://mutage.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/6/3/213

Do tego w innym artykule wyczytałem, że związek ten rozpada się w temp. 100oC (po 10 minutach gotowania w tej temp., czyli przy smażeniu itp. też ulega rozkładowi).

#2138
od sierpnia 2002

2005.11.27 21:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
yyyyyyyyyyyy............ szok.

#105
od października 2003

2005.11.28 00:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

roman jurzak (rjk)
to ja chyba się zmutuję, bo jem je często na surowo...:(((

#2426
od kwietnia 2004

2005.11.28 09:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Musisz się teraz podgrzewać przez 10 minut w 100 st.C. Wolisz we wrzątku, czy na patelni?

#0

2005.11.28 09:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

matheoz
A teraz z innej beczki; Cytuje za „Wprost”
z 11 września:

Pieczarki są bogatym zródłem przeciwutleniacza
o nazwie ergothioneina ,który chroni komórki
przed uszkodzeniem i starzeniem się.
Grzyby, które do niedawna były uważane
za produkty pozbawione wartości odżywczych
zawierają 12 razy więcej tej substancji niż
kiełki pszenicy i cztery razy więcej niż kurza
wątróbka. Co więcej, wysoka temperatura
podczas gotowania czy smażenia nie powoduje
utraty tego cennego składnika. Oprócz pieczarek
duże ilości przeciwutleniacza zawierają także
inne grzyby, w tym boczniaki i shiitake.

Kartagina musi być podbita,
Balcerowicz musi odejść,
A ja będę jadł pieczarki!
i

#1462
od września 2004

Ktoś czytał artykuł z Oxford Journals, do którego linka podałem? ;-)
Pisze tam wyraźnie, że agarytyna nie ma działania mutagennego :-))
Źródło raczej wiarygodne...
i

#280
od sierpnia 2004

2005.11.29 14:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Czytałem, czytałem. Właściwie najważniejsze jest w nim ostatnie zdanie, szcególnie dla tych co niespokojni. ;-)))

#142
od kwietnia 2005

Jezeli czytac tego typu ostrzezenia to okaze sie ze substancje rakotworcze, takie czy inne sa w bardzo wielu produktach spozywczych.

Tyle, ze ich stezenie jest na tyle niskie, ze prawdopodobienstwo spowodowania raka jest znikome a obecnosc innych skladnikow powoduje czesto ze ogolna korzysc dla konsumenta przekracza niewielkie ryzyko (przyklad zauwazono powyzej).

Warto jednak uwazac na produkty zapaskudzone Aspergillus flavus (zaplesniale orzeszki ziemne itp).
Zawarta w nich aflatoksyna B i pare podobnych zwiazkow powoduja raka watroby z ogromna skutecznoscia (u myszy 14 dziennych dawek po 0.05mg, czyli laczna dawka 0.7mg w 2 tyg. daje prawdopodobienstwo rozwiniecia nowotworu >50%).
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji