Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
kapusta pekińska duszona z purchawkami
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#2438
od kwietnia 2004

2005.11.29 13:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pół smętnie poniewierającej się po lodówce kapusty pekińskiej udusiłam z jedną pokrojoną cebulą, jedną bidną pieczarką, której nikt nie chciał i dwoma garściami suszonych purchawek w plasterkach. Po dolaniu wody do potrawy purchawki szybko zmiękły. Gdy już były mięciutkie (10 minut, może 15) dodałam śmietany z mąką. Pycha!!! Palce lizać. Delicja.
i

#2439
od kwietnia 2004

2005.11.29 14:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
"Kebab" z pieczarkami nie jest ciekawy w smaku, bo smak pieczarek jest zabity przez ostry sos czosnkowy albo pomidorowy.

#1
od kwietnia 2006

Bardzo lubie zbierać grzyby i wydawało mi się, że wiem o nich co nieco:)ale okazuje sie, że dopiero będe sie uczyć.Czy purchawki o których Jolu piszesz to są te, które w okresie zarodnikowym,sa takie "dymiaste" w kontakcie.Chodzi mi o to, że jak sie je nadepnie unosi się pełno brunatnego pyłu?

#2709
od maja 2003

2006.04.09 09:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
zapraszamy więc do nas :-)

Purchawki tak właśnie wyglądają, jak opisujesz. Tyle, że jest ich kilkanaście gatunków. "Najbardziej jadalne" są te najpospolitsze - purchawki chropowate (http://www.grzyby.pl/gatunki/Lycoperdon_perlatum.htm).
Zbiera się je jak są czystobiałe na przekroju.

#0

2006.05.03 22:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

lech
Na surowo też podobno jadalne
Ja suszę i mielę do sosów. Dodaję na koniec bo szybko tracą zapach.
i

#2883
od kwietnia 2004

2006.05.04 12:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Niebezpiecznie jest teraz jeść surowe grzyby.
Chociaż ja też czasem pogrzeszę na wyjątkowo dorodnym gołąbku.

#3
od kwietnia 2006

O jej :)) czyżbym spotkała tu znajomych z Biblionetki?... tu uśmiechnęła się" Nutilka" nieśmiało do Joli Kozak...:)
i

#2900
od kwietnia 2004

2006.05.05 14:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nutinko! Kochanie moje! Witaj! Zostaniesz tu z nami?

#4
od kwietnia 2006

Zostanę:) dopiero tu zobaczyłam, ile się muszę nauczyć.Zbieram teraz materiały nt.mniej znanych grzybów i w pierwszej połowie czerwca wyjeżdzam na "wielkie grzybobranie" ;), które zaplanowałam aż do pażdziernika. Szkoda,że tam nie mam internetu i nie będę mogła korzystać z Waszych rad :( Jak wrócę podzielę się informacjami.
i

#2640
od sierpnia 2002

2006.05.06 09:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Jasny gwint. OD CZERWCA DO PAŹDZIERNIKA ?? To Ty ciężarówką jedziesz? :) A ja myślałem, że jak spędzam 14h na grzybach to jest długo <rotfl>
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji