Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
klejówka swierkowa
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#33
od sierpnia 2008

2009.09.18 15:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Slawomir P (olafur)
W mojej okolicy jest sporo dorodnej klejówki świerkowej.
Czy ktoś przerabiał już te grzyby.
W zeszłym roku marynowałem je, tylko male osobniki i zdejmowałem skórkę z kapeluszy. Były dość dobre.
Teraz zastanawiam się nad suszeniem bo trafiają się tak duże, ze kapelusze maja ok. 15cm średnicy.
Ale nie wiem czy się nadają.
Pozdrawiam

#203
od czerwca 2003

2009.09.20 15:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paweł Paulus (pat)
Ja klejówki raz już próbowałem (smażone na masełku) i bardzo mi smakowały. Spotykam je każdego roku, ale nie zbieram ponieważ jest w moich okolicach rzadki i myśle że lepiej je zostawić w lesie.
i

#219
od września 2008

dzis znalazłem okazy klejówki różowej
poszła do potrawki w mieszaninie z reśzta gzrybów
i

#40
od sierpnia 2008

2009.09.30 13:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Slawomir P (olafur)
2 dni temu nazbierałem cały kosz klejówki, małe poszły do marynaty a co większe okazy usmażyłem na patelni z cebulą -na maśle.
Bardzo mi smakowały, żona czasami robi w ten sposób pieczarki jako dodatek do np. kotleta schabowego, ale smak klejówki był znacznie subtelniejszy, po prostu super.

#5264
od kwietnia 2004

2010.12.08 10:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jadłam w masie z innymi grzybami, gdy byłam w górach
i

#406
od września 2008

a ja tę klejówke znalezłem na dolnoslaskich nizinach
w towarzystwie maslaka sitarza
z którym sie lubi
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji