Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
grzyby w literaturze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#3
od lutego 2006

2006.02.09 16:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ella
Czy probowaliscie purchawki z cukrem pudrem lub tortu z muchomorow. Sprobowala bym moze, ale przepis czytalam w niem. tlumaczeniu O.Tokarczuk "Dom dzienny, dom nocny" Czy aby tlumacz dobrze prztlumaczyl? ;-)
i

#2630
od kwietnia 2004

2006.02.11 07:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Purchawki są jadalne i na pewno spróbuję. Niektóre muchomory też są jadalne. Daj tu oba przepisy. Proszę.

#7
od lutego 2006

2006.02.11 09:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ella
Czesc Jolu!
Czekam na ksiazke. Jak tylko ja spowrotem dostane podam te przepisy.
Pozdrowko
i

#2632
od kwietnia 2004

2006.02.11 13:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Oto dwa przepisy, które przysłała mi Ella:

Oto przepisy z ksiazki Tokarczuk:


Slodki deser z purchawek

mlode biale purchawki
maslo do smazenia
cukier puder

Pokroic purchawki w plasterki grubosci monety. Nie trzeba grzybow
obierac ze skorki, wystarczy zetrzec z nich ostre brodawki. Na patelni
rozgrzac maslo i smazyc purchawki na zloty kolor. Podawac do herbaty,
posypane cukrem pudrem.

Tort z muchomora

3 duze swieze kapelusze muchomora
5 deko suszonego muchomora
2 bulki
szklanka mleka
garsc rodzynek
1 cebula
nac pietruszki
cale jajko
zoltko jajka
bulka tarta
sol i pieprz do smaku

Namoczyc bulki w mleku. Cebule podsmazyc na tluszczu, dodac namoczone i
drobno pokrojone suszone grzyby, wbic zoltko, dodac posiekana natke,
przyprawic nadzienie do smaku. Panierowane w jajku i bulce tartej
kapelusze usmazyc na zloty kolor. Przekladac nadzieniem i zapiec w
piekarniku.

Jeżeli w ogóle w sezonie choć raz pojadę do lasu - zrobię sobie te potrawy i opiszę Wam.

#8
od lutego 2006

2006.02.11 14:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ella
czy to te czerwone w biale kropki? :-)
i

#2633
od kwietnia 2004

2006.02.11 16:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie, są muchomory jadalne. Najpopularniejszym z nich jest muchomor mglejarka, czy kilka innych do niego podobnych. Nie mają kropek. Jadalny jest też muchomor czerwonawy. Jeszcze są inne jadalne, ale tamtych nie jadłam. Czerwonego nie polecam. W ogóle nie jedz żadnych muchomorów, skoro ich nie znasz, bo niektóre z nich są śmiertelnie trujące.

#2595
od maja 2003

2006.02.11 17:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
z tego co pamiętam to Tokarczuk podaje w tej książce przepisy na jakąś potrawę zarówno z muchomorów czerwonawych (wczesniej) i czerwonych. Ta ostatnia chyba powoduje śmierć męża i syna pani, która ugotowała te trujące (jeśli mi się coś nie pokręciło)

#0

2006.02.12 13:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Cenian
Witam na forum,
co do muchomorów, to jeszcze się nie odważyłem ale jeśli chodzi o purchawki, to polecam. W zeszłym sezonie parokrotnie fundowałem rodzinie "ciasteczka" z purchawek posypanych cukrem pudrem. Próbowałem też smażyć je na oleju ale nie są tak smaczne jak na maśle.
Życzę smacznego
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji