bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
przetwory z kani
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « czubajka kania (sowa) «

#2
od 07-2003

Witam

Jestem wielbicielem tego gatunku grzybów
jednak dotąd standardem były u mnie sznycle
ze świeżych kani.
Wyczytałem jednak że można też suszyć kanie
a potem np w zimie namoczyć kapelusze w mleku i usmażyć sobie na obiad
Chciałbym się zapytać was co sądzicie o tym sposobie i jak smakuje taki susz.
Suszyć całe kapelusze nawleczone na nitkę przeciągniętą przez dziurkę po wycięciu trzonu ??

Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi

#24
od 04-2003

Co do konserwacji kań to spróbowałem je zamrozić (bez wstępnej obróbki termicznej) tj. na surowo.

Były przechowywane w woreczkach strunowych w zamrażarce. Na drodze sublimacji? znacznie wyschły i się skurczyły, w każdym bądź razie spora część wody przeszła w formę kaszy lodoow-śniegowej na wewnętrznej powierzchni woreczka.

Użyłem je do pieczeni w końcowej fazie przygotowania przez położenie na powierzchni pieczystego i uduszenie tym sposobem. Smakowały jak świeże.

Suszone kanie przygotowane w/w sposobem też są cyba dobre (nie próbowałem) z tym, że przechowywane powinny być bez nacisku bo wysuszone kruszą się jak zetlały papier, zwłaszcza ich blaszki.
i

#1103
od 04-2004

2005.03.18 17:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Proszę o szczegóły. Mam kilka pięknie ususzonych kań. Chciałabym je namoczyć w mleku i usmażyć. Jak to się DOKŁADNIE robi?
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « czubajka kania (sowa) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji