Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przepis na ucho bzowe
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#3
od września 2009

Znalazłem dziś w lesie piękne ucha.
obraz
proszę o przepisy
i

#2233
od października 2005

Nie jestem specem, ale kiedyś taki problem miałem - znalazłem cały konar oblepiony uchem. Od razu zadzwoniłem do naszej Jolki. Ta jednak mi powiedziała, że to nie jest grzyb aromatyczny a jedynie dodatek może stanowić do zupek chińskich jako dodatek atrakcyjny raczej wizualnie. Podobno ma wartości lecznicze - ale bez smaków, to ja te wartości olewam. Ucha zostawiłem na konarze.
i

#237
od sierpnia 2008

Ja ucha bzowe pokroiłem w paski i dodałem do kurczaka z ryżem. Tak jak powiedział Ryszard, są one bez smaku. Ale ich konsystencja to rewelacja. Polecam tylko jako dodatki do dań typu "orientalne" :)
i

#4810
od kwietnia 2004

2009.12.29 13:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Smażyłam to kiedyś na skwarkach pod szklaną pokrywą. Fajnie pękają z hukiem. Smak? Żaden. Konsystencja rewelacyjna i zabawa przednia.
Panierowałam i smażyłam. Smak? Panierki i ta chrząstkowata konsystencja.

Dodawałam pokrojone w paski do chińszczyzny, gdy ją sobie w domu często kiedyś robiłam.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji