Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
a co zrobić z piestrzycą kędzierzawą?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#46
od maja 2010

Nakosiliśmy jej 20 sztuk.Jest jej wysyp w jedynym lesie w mojej okolicy,który ma wapienno-gliniaste podłoże.Jadł ktoś?Planuję zamarynować.W niektórych żródłach pisze,że posiada podobne toxyny jak piestrzenica kasztanowata ,a podczas gotowania toksyny ulegają rozkładowi.Jeść czy nie?Mam jeszcze stanowisko z ogromną ilością pieniążków dębowych,ale tylko "na oko"to one,nie odważę się.
i

#5091
od kwietnia 2004

2010.09.02 09:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie wiem. Znalazłam ze trzy w swoim życiu i dodałam po prostu do innych grzybów.
Ususzyłabym pewnie i dodawała do duszonych żeberek z cebulą i powidłami.
i

#525
od lipca 2007

Ja dodawałam do mieszanych grzybków, jak znalazłam. Ze względu na strukturę (zostają chrupiące po ugotowaniu) nadałyby się do chińszczyzny. Smaku toto szczególnego nie ma.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji