Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mrożone rydze???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#3
od września 2010

2010.09.19 17:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Czy ktoś podzielił by sie swoimi doświadczeniami na temat mrożenia rydzów?

#5188
od kwietnia 2004

2010.09.19 20:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mogą zrobić się gorzkie. Chyba, że je wcześniej już zrobisz i zamrozisz gotowe.

#4
od września 2010

2010.09.19 20:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Pani Jolu co znaczy że je wczesniej zrobie i zamrożę gotowe?
Czytałem na poscie o zamrażaniu grzybów podobna wypowiedź że rydze jak i kurki potrafia być gorzkie po rozmrożeniu... o kurkach wiem z doswiadczenia.
Tak na marginesie akurat wczoraj czytałem też Pani wypowiedź o znikomych a właściwie braku znalezionych rydzów przez Panią i do wczoraj czułem sie tak samo... ostatni raz 5 sztuk znalazłem jakieś 15 lat temu... Dzis natomiast natchniony opowieściami o rydzach na forum wytypowałem młodnik świerkowy i po porażce na pewnych prawdziwkowych miejscach, twardo w niego wszedłem i pełen sukces... jak ogarnę rydze w kuchni to okrasze ten wątek zdjęciami.
i

#5191
od kwietnia 2004

2010.09.19 20:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mów mi Jola.
Po prostu zrób z nimi to, co byś zrobił ze świeżymi, a potem zamroź.
Nie mam doświadczenia z rydzami, bo - jak sam zauważyłeś - nie znajduję ich. U mnie nie ma świerków.
Przeczytałam o tym gorzknieniu rydzów w literaturze.

Czekam na zdjęcia.

#7
od września 2010

2010.09.19 23:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
uwaga próba

#8
od września 2010

2010.09.19 23:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)

#10
od września 2010

2010.09.19 23:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)

#11
od września 2010

2010.09.19 23:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)

#7876
od grudnia 2003

To są mleczaje świerkowe i do rydza troszkę im brakuje...
i

#5203
od kwietnia 2004

2010.09.20 10:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ale marynowane też przepyszne. Chyba najlepsze z marynowanych. Potem są gąsówki nagie, a potem reszta ze wskazaniem na opieńki.

#13
od września 2010

2010.09.20 11:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Wiem że mleczaje świerkowe, w końcu w świerkach zbierane :-) potocznie mówi sie na nie rydze i byc może do mleczaja rydza im troszkę brakuję...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji