Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sitaki - wykorzystanie spożywcze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «

#84
od września 2005

2010.09.26 10:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr D. (piotrd)
Co robicie z sitaków znanych też lokalnie jako "suche wojtki"? - (Suillus bovinus, żeby nie było wątpliwości o jakiego grzyba chodzi). W sosnowych lasach w łódzkim o tej porze roku rośnie ich od ch****, mając cierpliwość można by je zbierać jak w pieczarkarni J więc aż korci żeby te grzyby jakoś spożywczo wykorzystać. Tylko co z nich zrobić i czy w ogóle jest sens?
i

#41
od września 2009

2010.09.30 17:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Bizoń (ankabiz)
Zbieram sitki i suszę.Potem służą jako wypełniacz np. do pierogów z grzybami i kapustą. Daję kilka ususzonych podgrzybków lub prawdziwków,dużo sitek,kapuche i wsad do pierogów gotowy.

#1
od października 2012

2012.10.14 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Gierej (naturalarti)
Jest sens :)
Koło mnie też tego rośnie po prostu mnóstwo. Ludzie rzadko je zbierają, więc często po prostu można je kosić wiadrami.
Ja zazwyczaj je suszę, chociaż potem w zupie są nieco gumowate (zwłaszcza starsze osobniki). Jednak zmielone na farsz dają radę.

Ostatnio natomiast zamiast je suszyć - postanowiłem udusić je na świeżo z cebulką (razem z nazbieranymi obok podgrzybkami, maślakami i gołąbkami) ... i był to strzał w dziesiątkę. Świeże i duszone smakują rewelacyjnie; nie są też wcale gumowate.

Jedyny minus, że ten gatunek grzyba strasznie robaczywieje. Zazwyczaj ok. 70% zebranych grzybów ląduje w koszu ...

#2
od października 2012

2012.10.14 11:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Gierej (naturalarti)
P.S. Co ciekawe; będąc ostatnio w Auchan widziałem wśród sprzedawanych tam suszonych grzybów sitaki ... i kosztowały one niewiele mniej niż suszone prawdziwki :). I ludzie pewnie kupują, nie wiedząc, że w pierwszym lesie obok nazbieraliby ich w pół godziny tyle, że zapasów starczyłoby na kilka lat.

#2
od stycznia 2013

2013.01.15 20:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Witek T. (belpher)
Jadam marynowane, duszone, w zupie i jako farsz do pierogów. Bardzo smaczne. Zbierane faktycznie tysiącami. Kochają rosnąć w jagodzinach w lasach szpilkowych.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji