Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Marynowana gąsówka fioletowawa...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#282
od sierpnia 2006

2010.09.29 20:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Witam, nie było mnie tu sto lat :) Ale Grzyby zbieram dalej, nie mogę znaleźć przepisu na marynowanie Lepisty :) Chyba nic się tam nie dodawało,prócz cebuli... z tego co pamiętam chyba Jola Kozak je przyrządza :)
Proszę o pomoc :) Same kapelusze, prawda?
i

#5116
od kwietnia 2004

2010.09.29 21:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja je przyrządzam, ale nigdy nie daję cebuli do marynat.
Gąsówka z natury swojej jest słodkawa i aromatyczna. Cebula może zepsuć smak.
Robię zaprawę; jedna część octu na dwie części wody. Dodaję cukru, soli, ziele, pieprz, listek i to wszystko.
Gąsówka naga jest bardzo mięsista i smaczna w marynacie. Druga po rydzu, jak dla mnie.
Krótkie ogonki robię.

#205
od lipca 2008

2010.10.03 23:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Jolka, zalewasz zimną zalewą czy gorącą? Jeżeli zimną, to jak długo gotować w słoikach?
i

#5143
od kwietnia 2004

2010.10.04 10:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Moja zalewa jest mocna: na dwie szklanki wody szklanka octu. Wkładam do słoja gorące grzyby i zalewam gorącą zalewą. Nie pasteryzuję.

#211
od lipca 2008

2010.10.04 11:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Jolka, gotujesz gąsówkę do zalewy? Jak długo? Gdzieś czytałam, że można na surowo, wtedy zachowuje swój kolor, ale nie jestem pewna.

#212
od lipca 2008

2010.10.04 11:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Sorry, już znalazłam ten przepis, pisze jak byk, że gotować grzyby 5-8 minut.

#5148
od kwietnia 2004

2010.10.04 16:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja czytałam i tego się trzymam, że gąsówka naga na surowo albo niedogotowana może zaszkodzić.

#213
od lipca 2008

2010.10.05 07:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
A jak długo ją gotujesz?

#5151
od kwietnia 2004

2010.10.05 10:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
No, jakieś 15-20 minut, a smażę (duszę) około pół godziny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji