Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Shiitake suszone - przepis Jolki Kozak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#5365
od kwietnia 2004

2011.01.28 19:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Namoczyć na noc około 20-25 sztuk suszonych grzybów.



Na drugi dzień rano ugotować do miękkości w małej ilości wody. Po ugotowaniu posolić.
Ugotować 3 jajka na twardo, 6 sporych ziemniaków w łupinach. Odcedzić grzyby - smak zostawić (około pół szklanki), obrać i pokroić jedną dużą cebulę. Posoloną cebulę zeszklić na 4 łyżkach oleju.






Pokroić odcedzone grzyby i udusić je na patelni z cebulą. Obrać jajka i ziemniaki.






Pokroić jajka i ziemniaki w plastry. Posolić.







Do pozostałego smaku przelanego do garnuszka wsypać 4 łyżki tartej bułki i zostawić, aż napęcznieje.
Wysmarować dno naczynia olejem. Ułożyć w nim warstwę ziemniaków, połowę grzybów z cebulą i warstwę jajek. Jajka popieprzyć. Dać na wierzch trzy listki laurowe.



Polać to całą napęczniałą bułką tartą w smaku z grzybów.



Znów nałożyć warstwę ziemniaków, resztę grzybów z cebulą, resztę jajka, popieprzyć i na to warstwę ziemniaków.



Wymieszać w garnuszku pół szklanki mleka z pół szklanki śmietany. Polać tym całą potrawę. Na wierzch nasypać papryki mielonej ostrej i słodkiej.















Ponakłuwać widelcem potrawę do samego dna, żeby mleko ze smietaną rozprowadziły się równomiernie po całym naczyniu.



Wstawić na 25 minut do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjąć już upieczone






I smacznego.
i

#5366
od kwietnia 2004

2011.01.28 19:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
I coś jeszcze;

Na dobre trawionko. Z wodą i lodem

#204
od marca 2008

2011.01.29 08:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
Wygląda smakowicie, chociaż ja ostatnio wszędzie czosnek dodaję ( do grzybków też!)
i

#3306
od października 2005

To zapiekanka. Robie takie ale z surowych ziemniaków. Tutaj solidna modernizacja - no bo i shitake ( to daje fantastyczny aromat ) i jajka. Twoja Jolu, to typowo jarska. Niezłe menu dla jaroszy :-)

#5369
od kwietnia 2004

2011.01.29 10:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na piątek. :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji