Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Soplówka na parze
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#3369
od października 2005

Soplówka, lwia grzywa czy małpia głowa. Grzyb, którego nie można kupić w sklepie. Krzysiu Biernacki podesłał mi kilka sztuk dla testowania.
Pomyślałem sobie - ugotuję je na parze. W ten sposób, uzyskam naturalny smak i aromat a opinią podzielę się z Wami.
No to do roboty.

Pierś z kurczaka, trochę pieczarki, jabłuszka, ziemniaki, czosnek, marchewka i ...

... soplówka w roli głównej.


Piersi przyprawiłem i ułożyłem w pojemniku do parownika. Zasypałem surowymi pieczarkami.

Odstawiłem pojemnik pełniutki.
Obrałem warzywa i ziemniaki i czas ustawić piramidkę w parowniku.

Najpierw woda.

Zamykamy specjalna pokrywą.

Na pokrywę pierwszy pojemnik z ziemniakami i czosnkiem.

Wkładamy pojemnik z mięskiem i pieczarkami

Gdzie można upycham marchewkę.

Następny ostatni pojemnik z soplówką, brokułami i jabłkami.

Zamykamy pojemnik pokrywką - gotowe.

Teraz ustawić na 30 minut i czekać. ( Uwaga, nie znając możliwości przegotowania soplówki czynność tę powtórzyłem drugi raz. Razem parowało się 60 minut ).

No i się paruje :-)


Czas przygotować dipa. Zawsze dipuję jedzenie z parownika, bo tam nie soli się potraw.

Śmietana, majonez i ketchup oraz cztery ząbki czosnku przeciśnietego praską mikusję razem dodajac pieprz, sól i cukier do smaku.

Specjalny dodatek do obiadu - leśne grzybki w zalewie :-)

Teraz wszystko na talerze - tutaj na pierwszym talerzu brokuł i soplówka są potraktowane jak kalafior i oblane upieczoną bułką tartą w maśle.

Na innym talerzu - potraktowano wszystko dipem.


No i czas na opinię.
Soplówka jest grzybem aromatycznym ale mało smakowym. Pomysł z parą był chyba nieodpowiedni. Każdy grzyb musi dostać sól a tutaj bez soli walory smakowe zdecydowanie spadły. Grzyb był mięciutki i zastanawiam się nad tym, czy aby przed taką jak tutaj próbą nie namoczyć go w solance przed uparowaniem.
Gdybym miał wybierać miedzy grzybami takimi jak shitake, boczniak czy soplówka, ta ostatnia byłaby na ostatniem miejscu w rankingu. Jest jednak możliwe, że grzyba przygotowałem nagannie tak samo jak nie można przygotować czernidłaka kołpakowatego w maśle na cebulce traktując go jak podgrzybka.
Soplówkę zjedliśmy, bo nie zapomnieliśmy o walorach leczniczych.
Serdeczne podziękowania dla Krzysia za udostępnienie tego grzyba. W skali od 1 do 10, soplówka na parze zajmuje zaledwie 4 miejsce.

#5403
od kwietnia 2004

2011.03.22 20:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja mam inny pomysł! Całkiem inny! :-)

#219
od marca 2008

2011.03.22 21:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
Ja też! ;-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji