Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pomidory faszerowane grzybami shiitake z akcentem enoki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#59
od stycznia 2007

Składniki :
1. 40 dag świeżych dużych grzybów shiitake pociętych w kostkę
2. 25 dkg boczniaka pociętych w kostkę
3. wiązka grzybów enoki
4. 4 łyżki stołowe słodkiej śmietany
5. 6 średniej wielkości pomidorów
6. 30 dag sera Neufchatel (lub inny typu brie lub camamber)
7. 1/2 łyżeczki tymianku
8. 1 łyżeczka soli
9. 1/2 łyżeczki pieprzu
10. 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
11. 1/3 kostki masła

http://mycomed.eu/kulinarne/shiitake%20g14d.jpg

Wykonanie :
Na patelni roztopić masło.
Na nim podsmażać ok. 10 min. grzyby wraz z czosnkiem.
Dodać tymianek, pieprz i sól.
Dodać śmietanę
Dodać ser i mieszać aż do roztopienia.
Nakładać farsz w wydrążone pomidory i przystroić grzybami enoki.
Podawać schłodzone.

Można też tak przygotowane pomidory dusić pod przykryciem około 10 min .

http://mycomed.eu/kulinarne/shiitake%20g14a.jpg
i

#3372
od października 2005

Kurcze - pięknie to wygląda :-)
Te enoki to tak ładnie się trzymają :-) No i ten biały kolor!!!
Drugi raz spotykam sie z tym, że ktoś zamienia cebulkę na czosnek. Zdawałoby się, że zapach czosnku likwiduje zapach grzyba. Czy tak jest? Zaczynam w to już wątpić. Muszę zrobić eksperymenty :-)
Brawo! Potrawa wygląda bardzo zachęcająco i apetycznie, szczególnie na stołach grzybofisiów :-)

#61
od stycznia 2007

Enoki-take , czyli znane nam zimówki lub jak kto woli płomiennice , w uprawie występują w 6 kolorach , biały wygląda dość malowniczo w potrawach , jadalny jest cały owocnik .

enoki w boczku êdzonym

#221
od marca 2008

2011.03.29 05:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Tęsna (malgi)
Krzysiu, czy Ty je smażyłeś? Te enoki-take?

#62
od stycznia 2007

Tak smażyłem pod przykryciem kilka minut ,enoki wystarczy zalać na talerzu gorącym rosołem i to już je ugotuje , nie wiem jak z leśnymi .
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji