Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lejkówka wonna- co mozna z nią zrobić
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#713
od grudnia 2006

Wczoraj będąc w lasku na grzybkach, oprócz stałego repertuaru grzybów znalazłem całkiem sporo Lejkówki wonnej (Clitocybe odora). Ładnie pachnie anyżkiem... mmm...
Nazbierałem trochę i teraz zastanawiam się co zrobić z tym grzybkiem, w Atlasie 1000 jest napisane: "Jadalna; aromat pozostaje także po przyrządzeniu i nie każdemu odpowiada".
Czy ktoś z was miał kulinarne doświadczenia z tym grzybkiem?
P.S. Skoro grzybek ma anyżkowy zapach, może dało by się zrobić na nim anyżkowo-grzybową nalewkę :)
i

#5464
od kwietnia 2004

2011.08.01 13:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Owszem, miałam. Usmażyłam placuszki licząc na to, że ten anyżek uatrakcyjni potrawę. Niestety - odora w dosłownym tłumaczeniu. Obrzydliwe!
Dodaj do innych grzybów i uduś razem.
i

#462
od września 2008

ja tez pamietam ze to było zbyt aromatyczne moze ugotowac na parze i coś wymyśkić na słodko no sam nie wiem

nakewkę zrób alkoholową
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji