Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « Maślaki - zdejmować skórkę czy nie? «

#0

2004.10.21 18:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa 1
Zawsze zdejmowaliśmy skórkę z maślaków zwyczajnych, choć na ten temat zdania są podzielone.
Ale podczas przedostatmiego grzybobrania spotkałam pod grupą modrzewi trochę maślaków żółtych i namówiłam rodzinę, żeby je zebrać. Potem przeczytałam w atlasie, że trzeba koniecznie zdejmować z nich skórkę.
Ale nie było to łatwe. Jeszcze ze starszych jako tako dała się zdjąć, ale z młodych raczej kiepsko schodziła.
W związku z tym mam pytanie.
Czy pozostałości skórki na maślakach żółtych mogą jakoś ujemnie wpłynąć na smak potraw?

#533
od 04-2004

2004.10.21 18:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Różni ludzie różnie piszą, moim zdaniem nie przeszkadza. Tyle, że zawsze próbuj zdjąć tę skórkę, bo z doświadczenia wiem, że na niektórych maślakach żółtych jest ona dość sztywna i łykowata. Na młodych i na tych, na których się nie da, po prostu nie zdejmuj. Uduś, spróbuj, nie zaszkodzi Ci na pewno. Wtedy będziesz sama wiedziała.

#0

2004.10.21 19:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa 1
Dziękuję, jestem spokojniejsza o smak marynaty w słoiczkach. Bo w duszonych to zginęły w masie zwyczajnych.
Chyba będziemy je zbierać, zwłaszcza, że nie ma ich dużo.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « Maślaki - zdejmować skórkę czy nie? «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji