ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Sporządzanie nalewki z Ganoderma lucidum ( reishi)
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Sporządzanie nalewki z Ganoderma lucidum ( reishi)
2012.03.06 18:01 #197205
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #100
Sporządzanie nalewki z grzybów reishii.
Ganoderma lucidum



Wartość odżywcza Reishi w surowej postaci jest niska bez dalszego przetwarzania, dlatego też owocniki suszymy i następnie sporządzamy wyciągi wodne , lub wodno-alkoholowe .
Owocniki reishi suszymy w temp. nie przekraczającej 40 C , lub metodą naturalną na słońcu’


1 .Przygotowanie owocników do sporządzenia naparu .
Wysuszone owocniki reishi , aby mogły być maksymalnie wykorzystane muszą być bezwzględnie rozdrobnione. Przemielone przez maszynkę do mięsa , młynek lub starte na tarce , tylko miernie pokruszone źle się zaparzają (źle się ekstrahują nie tylko wodą, ale także innymi rozpuszczalnikami), co sprawia, że ich moc lecznicza nie jest wykorzystana lecz zmarnowana.

2. Naczynia do sporządzania naparów .
Wyciągi wodne należy sporządzać w naczyniach szklanych lub w fajansowych, albo też w garnkach emaliowanych, które przeznaczamy tylko do tego celu. Nie wolno naparów, odwarów czy maceratów sporządzać w garnkach miedzianych, aluminiowych, niklowanych lub tych, które mają uszkodzoną emalię!

3 . Sporządzanie wyciągów wodnych .
Rozdrobnione owocniki reishi zalewamy wodą w proporcji 8-10 g reishi na litr wody i doprowadzamy do wrzenia , pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia , Proces powtarzamy 3-4 krotnie pamiętając o uzupełnianiu wody .
Do wody przechodzą między innymi kwasy organiczne i nieorganiczne, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B, C, P, Q), sole, alkaloidy, garbniki, pektyny, śluzy, aminokwasy, glikozydy, częściowo niektóre barwniki i enzymy, a przede wszystkim beta-glukany .

4. sporządzanie wyciągów wodno-alkoholowych .
Do naczynia gdzie znajduje się wywar łącznie z grzybami dolewamy alkoholu etylowego ( spirytus ) w takiej proporcji aby uzyskać odp. stężenie ( nie przekraczać 55% , wskazane 45% ) Całość nalewki pozostawiamy pod przykryciem na co najmniej2 tygodnie ) . Następnie klarowny płyn zlewamy do butelek . Mieszanina wody z alkoholem etylowym ma większą zdolność ekstrahowania niż poszczególne składniki wzięte osobno, zatem bardzo wartościowe są wyciągi wodno-alkoholowe.



nalewka
2012.03.07 13:31 #197214
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3518
Dziękuję Krzysiu. Bardzo cenny przepis. Mam nadzieję, że nie tylko ja go wykorzystam :-)
2012.03.08 07:58 #197228
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #102
Widoczne w butelce owocniki reishi , zostały dodane do wyciągu, w celach lepszej wizualizacji produktu i w celach edukacyjnych, w przypadku zastosowań typowo konsumpcyjnych .
2012.07.23 16:17 #201049
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Rozkosz (bryza42) na forum od lipca 2012, wypowiedź #1
Widzę Krzysztofie, że masz duużą wiedzę na temat ganodermy lucidum, od paru dni bezskutecznie poszukuję w internecie informacji o tym czy reishi po zalaniu wrzątkiem nie straci swoich drogocennych, prozdrowotnych właściwości i dopiero tutaj w Twojej wypowiedzi natrafiłam na interesujący mnie temat. Proszę napisz czy jest jakaś publikacja potwierdzająca, że zaparzanie ganodermy jest wręcz wskazane (tak wywnioskowałam z Twojego tekstu). Pozdrawiam Jola
2012.09.24 15:26 #205054
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #127
Więcej informacji o właściwościach Ganoderma lucidum pod adresem www.grzyby.info lub www.mycomed.eu
2013.03.11 19:47 #211582
Zmień/Popraw · Usuń
Margarett na forum od marca 2013, wypowiedź #3
znam ganodermę bo sama ją choduję a ponadto piję bardzo zdrową kawę z ganodermą o której można również poczytac na stronie www.pm.ganodermakawa.pl na którą serdecznie zapraszam
2013.04.10 19:48 #212225
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #130
Hoduje Pani czy uprawia reishi , bo z tego co mi wiadomo robią to dwie firmy w Europie .
2013.11.16 20:43 #228072
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #138
Mielenie owocników reishi
2013.11.16 20:45 #228073
Zmień/Popraw · Usuń
Krzysztof Biernacki (cropkeeper) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #139
Sporządzanie naparu w garnku z wkładem ceramicznym
2014.12.13 16:23 #252650
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Trel (annte) na forum od grudnia 2014, wypowiedź #1
Dla tych, którzy nie są w stanie wypić wywaru, który rzeczywiście jest niezwykle gorzki, a chcą korzystać z właściwości Reishi polecam http://www.lanatural.pl/kategoria-produktu/suplementy/reishi-plus/

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: