Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kaloryczność grzybów
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#1350
od kwietnia 2001

2006.08.24 21:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Odchudzam się od pewnego czasu. Liczę zjadane kalorie, no i dzisiaj natrafiłem na problem braku danych.

W dostępnych mi tabelach (poszukiwania w google też nie wyszły) nie znalazłem informacji ile kalorii mają grzyby.
Nie jako potrawa z rożnymi dodatkami (typu śmietana) a jako elementarny składnik (grzyby duszone).

Konkretnie to maślaki ziarniste :) 300 gram duszonych.

Jeśli ktoś zna odpowiedź na tą zagadkę będę wdzięczny, bo dziennego podsumowania nie mogę zrobić :)

#87
od lipca 2004

2006.08.24 21:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Dokładnymi danymi nie dysponuję i jedynie mogę podać to co kiedyś przeczytałem i pozostało mi w pamięci. Grzyby bez dodatków (tłuszczu śmietany, mąki itp.) w zasadzie nie mają wielkiej wartości odżywczej lecz tylko smakową. Jak sobie przypominam było określenie "prawie żadną" a skład był podawany - woda ok. 95%, sole mineralne i jakieś tam pozostałe składające się na te 5%(?).
i

#160
od lipca 2004

2006.08.24 22:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Małyszka (indigo)
no to z Jurkiem bym się nie zgodził iż grzyby nie mają wartosci odżywczych - mają dosyć sporo białka i weglowodanów -problemem jest tylko tzw. zamkniecie białka w komórkach - dlatego trzeba je obrabiac termicznie:

cyt.

Grzyby i zdrowie
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
prezentowany pięknie na stronie Zenita, zarówno w galerii jak i w opisie wyprawy na zimówki 30.12.2001, jest grzybem hodowlanym. W naturze występuje późno, najczęściej w listopadzie. Okazuje się, że boczniak posiada wiele właściwości sprzyjających zdrowiu a nawet jest traktowany jako grzyb leczniczy. Na stronie:
http://www.lecive-houby.wz.cz/hliva.htm można znaleźć informacje o uprawie i właściwościach tego grzyba. Na tej stronie można także dowiedzieć się o innych grzybach uprawianych i sposobach ich uprawy.
Okazuje się, że boczniak ostrygowaty w swojej suchej masie zawiera: 50% węglowodanów, 25% białek, 5-10% substancji mineralnych oraz azotu i fosforu, 1-2 % tłuszczów, witaminy C i B oraz znaczne ilości kwasu foliowego, który wspomaga rozrost młodych komórek w tym również komórek produkowanych przez szpik kostny. Niedostatek kwasu foliowego w organiźmie powoduje m.in.
-zaburzenia wzrastania włosów,
- zaburzenia w rozwoju kości,
-zmiany zapalne naskórka w okolicy ust,
- obniżenie poziomu białych krwinek.
Przeprowadzone próby wykazały, że spożywanie boczniaków powoduje:
- obniżenie poziomu lipoprotein w surowicy krwi,
- obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
W tradycyjnym lecznictwie chińskim boczniaki w formie sproszkowanej podawane są na wzmocnienie naczyń krwionośnych i ścięgien mięśni. We współczesnej medycynie chińskiej podaje się ususzone i sproszkowane boczniaki przy leczeniu lumbago i tendencjach do drętwienia kończyn.
W Czechach produkuje się extrakty dietetyczne z użyciem boczniaków przeznaczone dla redukcji poziomu cholesterolu. Rosjanie wyizolowoli z boczniaka antybiotyk o nazwie Pleurotin. Japończycy informują o ztrzymywaniu rozwoju guzów nowotworowych po zastosowaniu wodnego extraktu boczniaka ostrygowatego. Przy redukcji poziomu cholesterolu zaleca się dzienną dawkę 3-9 gramów suszonych, sproszkowanych grzybów. Proszek podaje się jako dodatek do zupy, albo innych pokarmów lub po prostu rozpuszczony w letniej wodzie. Przy spożywaniu grzybów świeżych należy dawkę zwiększyć dziesięciokrotnie.
i

#161
od lipca 2004

2006.08.24 22:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Małyszka (indigo)
no i polecam dla tych co nie znają:

http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/wartosci_odzywcze_grzybow.htm

w tabeli sa podane wartości kaloryczne grzybów
jak widac jednak nie całe białko z grzybów jest przyswajalne przez człowieka
i

#1351
od kwietnia 2001

2006.08.24 22:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
O dzięki, o to chodziło.

Czyli 20parę do 30paru kcal na 100g świeżych grzybów. Dla duszonych można by przyjąć ostrożnie 35kcal (zaokrąglając w górę) plus wartość energetyczną dodatków (śmietana czy co tam kto wkłada).

Do powyższego wykładu dodam, że od czeskiego kolegi mam w podarunku wódkę z boczniaka (chyba raczej na boczniaku). Jego oryginalny patent (znaczy patentował produkt).
Zgodnie z etykietą leczy rakowinu, tylko trzeba co rano strzelić sobie na czczo 100-150g :)
Stoi w barku na czarną godzinę :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji