Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#3232
od sierpnia 2002

2006.09.05 18:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Grzyby moga być dowolne; podgrzybki, maslaki (są pyszne) - obojętnie. Niedługo będę też wiedział, jak nadają się opieńki a Jola może sprawdzi jak ma się sprawa z wynalazkami? Mogą też być oczywiście same, samiusieńkie ogonki.
Małe kapelusiki, jeśli na nie się zdecydujemy obgotowujemy aż do wrzenia wody a potem 2-3 minuty. Tak samo wszystkie inne. Duże kapelusze PO OBGOTOWANIU dobrze jest pokroić w plasterki, ale nie koniecznie, bo moga być na inne kawałki lub ćwiatrki. Jeśli chcemy same ogonki (z dowolnych grzybów) to przed obgotowaniem należy je poplasterkowac tak jak do Pimpusiowych plasterków (https://www.bio-forum.pl/messages/34/1654.html).

Dzwonkujemy (tak to się nazywa?) dużo cebuli i w brytfance dusimy ją na oleju. Do takiej podduszonej cebulki wsypujemy te grzybki i nadal dusimy. Do tego przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól i co jeszcze chcemy do smaku. Pysznie smakuje jeśli dodamy jeszcze jakiegoś pikantnego, bardzo ziołowo-aromatycznego keczupu. Dusimy aż zacznie bulgotać i jeszcze chwilę po tym.

Potem wkładamy to wszystko do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

1

Ot, co :) Ja robię tak, że jeśli robię z kapeluszy - to daję bardzo, bardzo dużo cebulki, a jesli robię z zamych nóżek - cebulki jest bardzo mało. Zresztą to wszystko zależy od własnych gustów. Poczęstowałem tym już wiele osób i wszyscy są zachwyceni. Nawet jeśli 50% opinii było grzecznościowym komplementem - to i tak połowa to nieźle :) Dla mnie totalna pycha!!
i

#3466
od kwietnia 2004

2006.09.06 08:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wygląda ciekawie. Masz je? Bo może ja bym juz dziś piechotą wyszła... Szybciej by było...Omatkokochana, mnie juz w brzuchu burczy.
Pimpuś, czy KONIECZNIE trzeba te grzyby najpierw obgotowywać?
i

#3236
od sierpnia 2002

2006.09.06 08:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Mam - zapraszam :)
Nie wiem czy koniecznie trzeba obgotować - ja zawsze obgotowuje grzyby przed wszystkim poza suszeniem. Za to ich nie myję. Podczas takiego obgotowania (lub bardziej by pasowało "porządnego sparzenia") odczepiają się trawki, odpada piasek i wogóle się czyszczą. Woda jest ciemna a na górze robią się fusy. Gdybym nie obgotowywał - to wszystko byłoby w potrawie.

#3468
od kwietnia 2004

2006.09.06 08:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ala sam najlepszy smak wylewasz!
i

#3237
od sierpnia 2002

2006.09.06 08:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
No, ale tu już wchodzimy w dyskusję typu "czy zdejmować skórkę z maślaka" - każdy robi po sFojemu od zawsze i już :)

Więc OK - nie musisz obgotowywać, bo i tak się uduszą razem z cebulką !
i

#423
od kwietnia 2006

2006.09.06 19:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Można wypić:-) taki żarcik głupaśny mi się nasunął:-) świetny przepis i na pewno spróbuję! Ostatnio wypróbowałem przepis Joli na kanie z cebulką i zasmażką , i cebulką (kanioflaczki) i było przepysznie! Jola dzięksik! Przepis z forum wyrwałem, a cała rodzina się zdziwiła, że się tak rozwinąłem kulinarnie:-) nie wiedzą, że mam takie wsparcie:-)
i

#3240
od sierpnia 2002

2006.09.06 20:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Marku,

bo z tymi przepisami top tak jak z całą filozofią, którą wyznaję, zarówno w pracy jak i w domu, hobby i wszystkim.

NIE MUSISZ WSZYSTKIEGO WIEDZIEĆ - NAJWAŻNIEJSZE TO WIEDZIEĆ KTO WIE.
i

#3474
od kwietnia 2004

2006.09.07 06:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)

Miło mi. To teraz pora na ziemniaczki nadziewane grzybkami. Jest w kuchni przepis. A może pizza? Zapiekanka?
i

#432
od kwietnia 2006

2006.09.08 15:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Dobra, poszukam! Ale pizzę, nie chwaląc się...:-), robię wypasikową! Przepis na ciasto dorwałem ze starej książki (a to połowa sukcesu), a sosy nauczył mnie pewien Włoch, właściciel pizzerni (są banalne, ale dowiódł, że w prostocie siła!:-)
Tyle tylko, że zatrzymałem się na pieczarkach:-) Ziemniaczki nadziewane grzybkami brzmią cudnie! szukam!
i

#3510
od kwietnia 2004

2006.09.08 16:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
i

#144
od września 2006

2006.10.02 23:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
Pimpek- te grzybuszki w pomidorach...rewelacja!!!Poprostu Liga Mistrzów-:))) wśród potraw grzybowych -:)))

#3434
od sierpnia 2002

2006.10.02 23:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
:)))))) smacznego !!
i

#145
od września 2006

2006.10.03 00:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
A dzięki dzięki...jest do czego-:)))
Ps.Eksperymentalnie dodałem dziś papryczkę chili..czekam 4 dni aż się "przegryzie",o efektach napiszę-:)))
i

#167
od września 2006

2006.10.11 23:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
Chciałbym Wam opisać smak "pimkowych" grzybków z papryczką ale.........to jest NIEMOŻLIWE !!!!PYCHAAAAA!!!!
Musicie sami zrobić i zjeść...2:1 dla Polski z Portugalią wysiada przy nich -:)))

#19
od września 2006

2006.10.12 09:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JANEK (urma1)
Piotr Perz nie jest to grzecznosciowa odpowiedź z mojej strony zwyczajnie jak zobaczyłem ten Twój talerz i przeczytałem że to w pomidorkach tak mozna z grzybami uwierzyłem na słowo
TO MUSI BYĆ PYSZNE
ciekaw jestem czy z borowików i podgrzybków mrożonych też by się udały mam 2 niewielkie porcyjki odstawione , ewentualnie pozostaje poczekać do przyszłego roku i od czasu do czas zerknąć na Twoje zdjęcie
Dodam tylko że moja żona w pomidorach robi przepyszne śledziki te grzyby to też by była niezła ( wyśmienita ) rewelacja
właśnie zjadłem śniadanko i nadal jestem głodny ech
Janusz Kwiecinski fajnie to podsumował coś takiego to nie wyniki jednego meczu to jak mieć puchar w rękach TO MISTRZOSTWO ŚWIATA
:)
i

#3488
od sierpnia 2002

2006.10.12 09:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Janku, jestem "Pimpek" i gdy tak będziesz do mnie pisał będe czuł się swobodniej.
Takie przepisy maja to do siebie, że smakują najlepiej na świecie własnie gdy przygotuje je nasze własne "skarbie". :)))

#173
od września 2006

2006.10.28 10:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Janusz Kwiecinski (rydzek)
No i eksperyment udany :-)..papryczki chli, dodane do Pimkowego przepisu = niebo w gębie.Polecam.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji