Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żagiew łuskowata
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «

#55
od listopada 2012

2013.05.09 21:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Dzisiaj znalazłam owocniki żagwi łuskowatej. Kilka zabrałam do domu, ugotowałam, potem podsmażyłam na patelni i zjadłam. W smaku przypominały sklepowe boczniaki.
Nigdy wcześniej nie jadłam żadnych żagwii, a na pniu zostało jeszcze sporo młodych owocników. Przynajmniej część z nich chciałabym przeznaczyć na zimowe przetwory. Czy nadają się one na marynaty lub na suszenie? Jak długo trzeba je gotować? Jak długo rosnące jeszcze owocniki będą na tyle młode i miękkie, aby nadawać się do zjedzenia?

Jeżeli ktoś jest z okolic Szczecina, to warto się wybrać w to miejsce, bo grzybów jest dużo i szkoda ich marnować. Są naprawdę smaczne.
i

#5759
od kwietnia 2004

2013.11.19 11:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Z młodej mięciutkiej żagwi przepyszna jest zupa ziemniaczana. Z żagwią pokrojoną w paski (a wcześniej uduszoną) właśnie. Ze śmietaną.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji