ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Żagiew łuskowata
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Żagiew łuskowata
2013.05.09 21:54 #213299
Zmień/Popraw · Usuń
Ewa (anna73) na forum od listopada 2012, wypowiedź #55
Dzisiaj znalazłam owocniki żagwi łuskowatej. Kilka zabrałam do domu, ugotowałam, potem podsmażyłam na patelni i zjadłam. W smaku przypominały sklepowe boczniaki.
Nigdy wcześniej nie jadłam żadnych żagwii, a na pniu zostało jeszcze sporo młodych owocników. Przynajmniej część z nich chciałabym przeznaczyć na zimowe przetwory. Czy nadają się one na marynaty lub na suszenie? Jak długo trzeba je gotować? Jak długo rosnące jeszcze owocniki będą na tyle młode i miękkie, aby nadawać się do zjedzenia?

Jeżeli ktoś jest z okolic Szczecina, to warto się wybrać w to miejsce, bo grzybów jest dużo i szkoda ich marnować. Są naprawdę smaczne.
2013.11.19 11:41 #228176
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5759
Z młodej mięciutkiej żagwi przepyszna jest zupa ziemniaczana. Z żagwią pokrojoną w paski (a wcześniej uduszoną) właśnie. Ze śmietaną.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: