Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jakie potrawy z gąski zielonki ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
i

#199
od lipca 2004

2006.09.24 10:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Małyszka (indigo)
Witajcie

mam trochę zebranej gąski zielonki - a że pierwszy raz jestem w posiadaniu tych grzybów to nie wiem co fajnego i pysznego można z nich zrobić - może polecicie jakieś danie z zielonek ?
(no oprócz marynowania)

pozdrawiam

#2203
od grudnia 2003

Rosół z zielonek-pychota.

#117
od lipca 2004

2006.09.24 13:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Smażone są doskonałe! Tylko trzeba dobrze wypłukać piasek.
i

#95
od sierpnia 2006

Jednak najlepsze są marynowane. Lata tradycji to potwierdzają. Dość jest kań, idelnych jako panierowane "schaby". Dość rydzów na smażenie na masełku.
no i podgrzybki dopisują.
twarde gąski najlepiej czują się w occie.
i

#200
od lipca 2004

2006.09.25 23:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Małyszka (indigo)
dziekuję za rady
otóz zrobiłem tzw. lekka grzybową jak proponował Mirek - super :)
oraz z wiekszej części - marynaty , kiedys jadłem marynowane gąski i bardzo mi smakowały - zobacze czy mi tez takie wyjdą

a tak wogóle to powiedziano mi że gąski w okolicach Warszawy od 2 tygodni juz zbierają - co z tym klimatem się robi ?
i

#3565
od kwietnia 2004

2006.09.26 15:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Kotlety! Posiekać i zrobić małe kotleciki, jak mielone, z bułeczką, jajeczkiem, cebulką. Opanierować i usmażyć. Nie ma nic lepszego!
i

#129
od lipca 2007

Ładne duże zielonki bez ogonków ułożyć na rozgrzanej suchej patelni blaszkami do góry. Posolić według uznania. Zacznie z nic wypływać sok, potem częściowo odparuje. Macać, czy miękka widelcem. Jak miękkie, to zjeść ! Pycha !

O wstępnym umyciu z piachu nie wolno zapomnieć.

#4145
od kwietnia 2004

2007.10.03 15:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Rosół? Normalny rosół? Jak to się robi, Mirki? Nie kpisz?
i

#3897
od grudnia 2003

Jolka jakbym śmiał (a)...
Tak samo robi się rosołek z kurek a jeszcze lepiej-właśnie teraz-mix kurki,zielonki i siwki :-)uummmm...

#4154
od kwietnia 2004

2007.10.04 10:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jak???

#657
od grudnia 2006

Ja uwielbiam gąski zielonki i niekształtne, choć zielonki są smaczniejsze, przyrządzam je tak:
Oczyszczone owocniki, tylko kapelusze, solę i na patelni, na rozgrzanym oleju, kładę blaszkami do dołu, potem przewracam kapelusze, jak się zrumienią z obu stron to wtedy zdejmuję z patelni (dobrze jest położyć ja papierze śniadaniowym żeby odsiąkły z tłuszczu). Potem tylko delektować się smakiem :-)
i

#542
od lipca 2007

Zupa z zielonek.

Umyte zielonki pogroić w plasterki, zalać wodą, dodać kostkę rosołowa, ugotować do miękkości. Sprawdzić czy nie trzeba dosolić. Dodać dobrej smietany (polecam z Łowicza 30 %). Podawać z makaronem.

Sos z zielonek.

Umyte zielonki obgotować wosolonej wodze gdzieś z 5 minut od zawrzenia. Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki, poddusić na masełku, sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zaprawić smietaną (słodką). Moze słuzyć jako sos do ziemniaków czy makaronu.

#5183
od kwietnia 2004

2010.10.12 10:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mirek, jaki rosołek? Z samych gąsek, czy wspomagany?
i

#384
od września 2008

zgadzam sie z Mrgo
zielonki z suchej patelni
potwierdzam pyyyychaaa

#5204
od kwietnia 2004

2010.10.16 14:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Tylko skąd toto wziąć? Ja nie spotkałam jeszcze u siebie gąsek. Może raz, ale tego miejsca już nie ma.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji