bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Czy można przechowywać grzyby w maśle?
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#1
od października 2006

Jak w topicu. Czy to dobry pomysł? Jak długo grzyby wytrzymują? Jak to zrobić?

#4083
od maja 2003

2006.10.06 10:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Moja mama tak przechowywała rydze. Dusiła je w dużej ilości masła i gorące przekładała do słoików razem z masłem. Dbała o to, żeby na górze była zwarta warstwa masła niedoposzczająca powietrza. Ja podobnie robię z kurkami. Po zamknięciu słoika jeszcze na wszelki wypadek pasteryzuję ok. 20 min.

#2
od października 2006

2006.10.06 10:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

jimbeam
Oczywiście bez cebuli?

#4088
od maja 2003

2006.10.06 11:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Tak, bez cebuli.
i

#12
od września 2006

2006.10.06 12:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dana z Warszawy (dana)
Można ale na maśle klarowanym.
Duszę grzyby na maśle około 45 min potem przez 3 dni po 5 min pasteryzuję w słoikach.
i

#3
od października 2006

2006.10.06 13:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

jimbeam
Czy duszenie ma odbywać się już na maśle sklarowanym?
Jaki jest dobry sposób na klarowanie masła?
Czy ten patent jest ok - "Masło rozpuszczamy na niewielkiej patelni, odszumowujemy i zalewamy, pozostawiając jednak osad z dna." ?

(wiadomość edytowana przez jimbeam 06.października.2006)

#4090
od maja 2003

2006.10.06 13:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Ja nie klaruję.
i

#13
od września 2006

2006.10.06 13:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dana z Warszawy (dana)
"Masło rozpuszczamy na niewielkiej patelni, odszumowujemy i zalewamy, pozostawiając jednak osad z dna." ?
Nie pozostawiam osadu tylko masło przelewam przez gazę.
klarowanie masła to nic innego jak pozbycie się resztek śmietany i wody. Wtedy podnosi się tem. smażenia takiego masła. Masło to nie nadaje się oczywiście do chleba ale / dla pań !/ raz na tydzień smarujemy buzię cieniutko na noc.
Pozdrawiam
i

#14
od września 2006

2006.10.06 13:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dana z Warszawy (dana)
Tak, duszenie już w maśle sklarowanym.

PS. Ja klaruję kilka kostek masła / stopniowo np. po dwie / zlewam do słoika i do lodówki.
Bardzo długo zachowuje świeżość i w każdej chwili mogę go używać nie tylko do grzybów

#4
od października 2006

2006.10.06 18:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

jimbeam
Wielkie dzięki. Zaczynam testy

#79
od maja 2005

jimbeam - gęsi w maśle - rewelacja !!! - szczególnie w zimie :) mniam
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji