bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przechowywanie grzybów surowych
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#4
od października 2006

2006.10.17 01:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Rafał Stępniak (rapek)
Jak długo można bezpiecznie przechowywac grzyby w stanie surowym?
Właśnie skonsumowaliśmy ostatnią porcję podgrzybków po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce. Po tygodniu przechowywania zapach i smak był bez zastrzeżeń, ale powstały w nas watpliwości czy aby nie za długo oczekiwały na przerób? Żadna pleśń się na nich nie pojawiła, ale może są jakieś powody dla których nie można grzybów dłużej przechowywac w stanie surowym ?

#126
od sierpnia 2006

2006.10.18 18:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Albert Janota (alberciarz)
Grzyby powinno się przyżądzać zaraz po zebraniu, ponieważ im dłużej się je przechowuje, tym większe ryzyko zatrucia np. rozkładającym się w nich białkiem.

#1
od października 2007

2007.10.30 13:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

teresa michalska (kismet)
czy można zamrozić rydze aby później usmażyć je w masle?Dziękuję za informacje i pozdrawiam

#39
od marca 2003

2007.10.30 20:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Ścipień (jaceksc)
Próbowałem w tym roku mrozić rydze, z dalszą obróbką w dwóch wariantach przy rozmrażaniu:
- rozmrażane długo i "na sucho", potem normalnie smażone na maśle - wyszły czarne i gorzkawe - nie polecam;
- wrzucone prosto z zamrażalnika do gotującej wody, chwilę obgotowane i zaraz przełożone na patelnię - w smaku i kolorze prawie tak dobre jak świeże.

Pozdrawiam
i

#174
od lipca 2007

Rydze zdecydowanie najlepiej obsmażyć na masełku i z tym masełkiem zamrozić. Rozgrzewać potem albo w mikrofalce albo delikatnie na patelni.
Dwie zalety : Zajmują mniej miejsca w zamrażalniku i nie zmieniaja smaku. Mrozone surowe gorzknieją.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji