bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jasne błękitne grzybki marynowane na stole
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki « gąsówki nagie (Lepista nuda) «

#0

2004.04.19 17:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak JOLKA
Kto wie, co to jest? Ja wiem.

#43
od 05-2003

2004.04.19 19:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr (Piotr) (Piotr)
Może gąsówki? Ale tylko zgaduję bo nigdy nie odważyłem się ich zebrać.

#65
od 04-2003

Tak gąsówka naga w marynacie przybiera taką niesamowitą gołębio-błekitną barwę.

Gdzieś mam nawet fotkę takiej marynaty ale nie wiem czy się do niej dogrzebię.

A rozpoznawać je jest łatwo, tylko trzeba poćwiczyć z opisem w ręku i przy pierwszych zbiorach dla pewności zrobić sobie wysyp zarodników - aby zobaczyć czym się różnią od zasłonaków.

#1
od 04-2004

Ta Lepista nuda pachnie perfumami. Żaden inny grzyb tak nie pachnie.

#67
od 04-2003

Tak, ma dość wyraźny, ale nie intensywny, przyjemny zapach. Przeze mnie odbierany raczej jako owocowy.

Taki niezbyt przyjemny, perfumowany (ros. duchi' :) ) ma dla mnie, tworzące duże owocniki pod koniec jesieni gąsówka mglista

#7
od 04-2004

Zastanawiam się, czy te różne zapachy to wynik podłoża, na którym grzyb rośnie, czy różnic w samym odbieraniu wrażeń przez każdego z nas. Co do gąsówki mglistej - nie ruszam, bo podobno może zaszkodzić. Czy ktoś z Was próbował?
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki « gąsówki nagie (Lepista nuda) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji