bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
zamieszanie
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki « muchomor czerwieniejący (Amanita rubescens) (muchomory jadalne?) «

#296
od 04-2004

2004.09.13 14:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Co do borowika ponurego - może być i tak, że ktoś jest nadwrażliwy.
Co do muchomora czerwonawego - chyba raczej chodzi o to ,ze pomyłka może okazać się bardzo niebezpieczna. Przynajmniej w literaturze, która jest dla mnie dostępna nigdy nie spotkałam się, że muchomor czerwonawy może zaszkodzić. Ale tak, jak Ania{:)} napisała : zacznij od jednego.

#256
od 05-2003

2004.09.13 14:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jolu, niestety spotkałam się z różnymi informacjami na temat czerwonawego :-((( od "wyśmienity grzyb jadalny" - bez żadnych zastrzeżeń, po:
- "na surowo mocno trujący lecz jadalny po przegotowaniu i odlaniu wody" - Pegler D. "Grzyby Polski i Europy"
- "Na surowo trujący, po ugotowaniu bardzo smaczny" Volk R. i Volk F. "Sezon na grzyby"
- "Niezły grzyb jadalny; na surowo lub niedogotowany trujacy!" - Laux "Grzyby jadalne i ich trujace sobowtóry"
- "Grzyb jadalny, chociaż według niektórych autorów, w stanie surowym jest trujący z powodu zawartości falolizyny, rozpuszczającej czerwone ciałka krwi. Falolizyna rozkłada się w wysokiej temperaturze, dlatego muchomor czerwonawy powinien przed spożyciem być dobrze ugotowany" - Grzywacz A. "Grzyby leśne"

No i te pomyłki, z plamistym, które mogą być niebezpieczne :-(

#300
od 04-2004

2004.09.13 15:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Dziękuję, Aniu.:-)))

#16
od 09-2004

2004.09.15 15:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Kazimierz Schmidt (kazik)
Mała uwaga:
Muchomór czerwonawy albo muchomór czerwieniejący (jak w Atlasie zob. http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_rubescens.htm) jest bardzo podobny (z nazwy!!!) do muchomora czerwonego http://www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_muscaria.htm. Ja wiem, że tu sami fachowcy na forum, ale jak ktoś przypadkiem tu do kuchni zabłądzi i nie przeczyta dokładnie to może być źle...
Dzieci jak się kiedyś dowiedziały (na słuch - bez fotki), że jest jadalny to skojarzyły jednoznacznie z czerwownym.
Słyszałem też opowieści, że ludzie jedzą muchomory czerwone i nic.
- Czerwone?!! - pytałem
- Tak, tak czerwone na pewno - odpowiadano
- A nie czerwonawe (takie mało czerwone, jakby wypłowiałe)? - pytałem dalej
- A co to za różnica? Przecież też czerwone! - usłyszałem w odpowiedzi

Raz jeszcze podkreślam podobieństwo NAZWY. Może być niebezpieczne bo muchomora czerwonego prawie każdy rozpoznaje (nawet dzieci).

#120
od 07-2004

2004.09.15 16:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
To może być problem z nazwą i odbieraniem tej nazwy.
Fizycznie czerwonego z czerwonawym (czerwieniejącym) nie da się pomylić.
Jezeli ktoś je tego czerwonawego i tym np. szpanuje lub opowiada dzieciom o jadalnych muchomorach to powinien mieć świadomość tego co robi (np. dzieciom).
Jak to zrobić? Nazwy gatunkowej nie zmienimy.
Nie pisać (rozmawiać) o tym - znaczy się temat tabu - chyba jeszcze gorzej - coś podobnego jak seks - co niektóre niedouczone panienki dowiadywały się po fakcie, że nie są wiatropylne - czemu? Bo nikt z nimi wcześniej nie rozmawiał.
Może więc jednak rozmawiać: i o seksie, i czerwonym, i o czerwonawym.
Acha, od dawna miałem zapytać Admina, wg nowej nomenklatury czerwieniejący jest bardziej poprawny od czerwonawego, to jest "wymysł" Admina i paru mu podobnych?
Bo fakt faktem on, wielki M nie jest czerwonawy, a z pewnością jest czerwieniejący!!!

#152
od 07-2004

2004.09.21 01:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
do poprzedniego postu, miało być:
Bo fakt faktem on, wielki M jest i czerwonawy, a z pewnością jest czerwieniejący!!!

Przepraszam za zasadniczą pomyłkę i za to, że tak długo "siedząc" w mojej poprzedniej wypowiedzi mogła namieszać właśnie takim osobom, które niedokladnie czytają (ci zaszkodzą tylko sobie).
O wiele gorsi są ci co niedokładnie piszą (właśnie podręcznikowo popełniłem ten błąd) bo mogą zaszkodzić i to znacznie innym.

BARDZO MI WSTYD !!!

Przy okazji, zrozumiałem jeszcze jedno.
Przy wysyłaniu nowej wiadomości, wstukując ją w okno Wiadomość mamy prawo się mylić - opcja Podgląd/wysyłanie wiadomości nam na to pozwala.
Natomiast okno Podgląd nowej wiadomości nie służy tylko do rzucenia okiem czy wszystkie bajerki (boldy, italiki, kolorki, linki itp) dobrze weszły i się ładnie prezentują, ono (to okno) nakłada na nas odpowiedzialność za to co puścimy w świat i jakie mogą być tego konsekwencje gdy naciśniemy Wyślij tą wiadomość.

Może to wszystko brzmi zbyt poważnie i patetycznie, ale fakt jest faktem.

I może lepiej jakby ten M. był czerwieniejący a nie czerwonawy.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki « muchomor czerwieniejący (Amanita rubescens) (muchomory jadalne?) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji