bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ciekawostki w marketach
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «

#0

2004.12.28 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

matheoz
W supersamach sieci"Koszą"pojawił się olej aromatyzowany biała trulą piemoncką.Zalatuje
toto trochę czosnkiem i jeszcze czymś nieokreślonym.Oswajam się i jutro robię zupkę.
W "reD ALL"są marynowane Nameko czyli pholiota
nameko.Łuskwiak lepki jest podobny do zimówki.
Smak przyzwoity.

#893
od 05-2003

2004.12.29 10:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
W mojej okolicy pojawiło się masowo w najrozmaitszych sklepach marynowane ucho bzowe (firmy Rolnik), pocięte w paski. Fajne na kanapki i do sałatek i surówek :-) Wydajne i stosunkowo tanie.

#294
od 09-2004

Chyba taniej będzie zrobić takie samodzielnie... :-)

#895
od 05-2003

2004.12.29 12:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jak uszy w obfitości rosną to tak, ale u mnie tak nie ma, a tu 4 zł i "wypasiony słoiczek" od czasu do czasu :-) Poza tym nie jestem w 100% pewna czy to nasze ucho bzowe, czy nie azjatycki uszak gęstowłosy - bardzo długie te paski grzybowe są w słoiku. Takiej wielkości ucha bzowego nie widziałam.
A poza tym czy zawsze musi być taniej?
:-)
i

#582
od 04-2004

Mam już namierzone czarne bzy, gdzie spotkałem w listopadzie ucho bzowe, ale owocniki były jeszcze małe, max do 20-30mm. Gdzieś koło końca maja napotkałem te grzybki w innym miejscu, były wtedy większe, ale już podsuszone. Myślę, że lubią dość wilgoci i wtedy mogą być okazałe. Polowanie mam w planach.
i

#207
od 05-2002

2004.12.29 17:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Marku ! Nie czekaj dłużej - sezon na ucho w całej pełni. Dzisiaj byłem w miejscu obfitującym w bzy czarne i zrobiłem sobie roczny (tak myślę:-) zapas ucha bzowego. Rozmiary okazów wahały się w granicach (0,5)1 - 12 cm średnicy :-)
Ucho bzowe od Rolnika jest pyszne, ale ostatnio w Krakowie nie można go dostać. Ostatni raz kupowałem je w lecie na Kaszubach. Bardzo udana zalewa octowo-winna i chrupkość samego grzybka sprawiają, że dla mnie to prawdziwy przysmak.

#844
od 04-2004

2004.12.31 11:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Największe ucho bzowe, jakie znalazłam parę lat temu na Dzierżnie było wielkości dłoni. Tak, że paski mogą być z niego długie.
i

#274
od października 2007

Zaeksperymentowałem - znalezione ucho bzowe, zaimplementowałem na niezajęty dotąd krzak bzu, zobaczymy czy sie przyjmie - póki co nie mówię nikomu kto tamtędy chadza że jest to grzyb jadalny..., powiem jak się przyjmie i będzie tego na tyle dużo by starczyło dla wielu.

#62
od października 2006

2008.06.05 23:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dorota Szwed (dotisz)
Ostatnio trafiłam na świeże shitake w Tesco. Oczywiście hodowlane. Kupiłam razem z boczniakiem i grill był grzybowy!
i

#176
od października 2006

2009.10.25 00:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dorota Szwed (dotisz)
Nameko od Krzysia cropkeepera http://www.mycomed.eu/

Drugi rzut
i

#35
od grudnia 2006

2009.11.19 03:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

nightcomer
troche tu sie uprawnie zrobilo a ja znalazlem i pozarlem taka mieszanke ze sklepu:
zmontowana oczywiscie w PRC.

2 rodzaje twardziakow, pochwiak, pieczarka i mun.

supcio :d,

(wypowiedź edytowana przez nightcomer 19.listopada.2009)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji