Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
majówka wiosenna (Calocybe gambosa)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «

#0

2003.04.05 02:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Gienek
Pytanie do Piotra jako ze jestem Polak ale nie z Polski w kilku przypadkach czytalem na waszych forach o majowce wiosennej zastanawialem sie nad tym co to za grzyb i do niczego nie doszedlem i tu pytanie czy moglby mnie pan oswietlic co to za grzyb po lacinie jego nazwe i gdzie bym go mogl zobadzyc,zgory dziekuje za odpowiedz wspomne ze czesto odzwiedzam wasze fora o grzybach ktore sa interesujace .

Z POWAZANIEM GIENEK zKanady

#0

2003.04.05 13:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (Admin)
Łacińska nazwa to Calocybe gambosa. Właśnie dodałem opisy tego gatunku i podobnych do atlasu proszę zobaczyc:
majówka wiosenna

Sprawdzałem w kanadyjskim atlasie-programie MatchMaker Iana Gibsona. Znalazłem tam tylko dwa inne gatunki z rodzaju Calocybe. Czyżby majówki wiosennej nie było w Kanadzie?
Generalnie jest to gatunek z grupy której nie można polecac niezorientowanym zbieraczom, bo możliwe są pomyłki z trującymi lejkówkami lub wieruszkami. Zobacz też komentarze przy opisach.
Dla lepiej znających grzyby oczywiście, nie jest trudny do rozpoznania.

#0

2003.04.07 00:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Gienek
Panie Marku dziekuje za oswiecenie mnie co do tej majowki wiosennej (calocybe gamboza)choc mam dwie ksiazki o grzybach tutejszych ale wrzadnej nie znalazlem (calocybe gambosa)widocznie tak jak pan wspomnial pewnie jej u nas nie ma ale za to sa takie co u was w polsce (EUROPIE) nie ma.

Z POWAZANIEM GIENEK zKANADY

#0

2003.05.01 08:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr
Mam jeszcze takie pytanko odno¶nie majówek - w jaki sposób najlepiej wykorzystać kulinarnie te grzyby? Wydaj± się być podobne do pieczarek więc może usmażyć? Czy kto¶ z czytaj±cych to forum wogóle zbiera i je te grzyby?

#2

Tak.Zbieram je wiosną w trawie. Smażę pokrojone z cebulką.Nigdy nie było ich tak dużo, żeby można było zrobić cokolwiek innego.Bardzo często są zaczerwione. Czasami wszystkie.
Co do galaretka kolczastego - moje były białawe i popielate. Są niesmaczne.

#2

2005.09.17 18:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Michalec (piotrm)
Zbieram te grzyby co roku u mnie w sadzie. Są wyśmienite! Rośnie ich tu dużo, tak ze co 2 dni mam na uduszenie z cebulą pełną wielką patelnię :) Występują pod koniec kwietnia i na początku maja, zawsze wiosną nie mogę się ich doczekać.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Rzadko zbierane i wynalazki «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji