Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyby dekoracyjne
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
i

#239
od października 2005

Najładniejsze na wielkim stole są grzyby. Bardzo łatwo je wykonać i pomysłów powinno być sporo. Prócz grzybków z jajka i pomidora, prezentuje Wam inne, pewno wszystkim znane, a może nie.






mam nadzieję, ze podchwycicie temat i urosną nam tutaj wspaniałe grzyby, po które z chęcią będą sięgali kucharze przed wielkimi i małymi imprezkami.

#2
od listopada 2006

Ojej. Wspaniałe grzybki. Jeszcze takich nie widziałam.

#270
od października 2005

Czy na Waszych stołach światecznych, urosną takie grzybki? :-)
i

#541
od października 2005

Myślałem, że to dobry pomysł, pokazywać tutaj grzybki dekoracyjne. Niestety nie ma fotkek nowych. Kochani wstawiajcie tutaj grzybki i te z jajka i te z pomidorka. Nie zostawiajcie moich grzybków bez towarzystwa .
i

#456
od listopada 2006

Mam muchomorka z pomidorka:-)
01
i

#589
od października 2005

No i mamy kolejmego grzybka i to od Grzybiarza :-)
Pokazujcie swoje i swoich znajomych grzyby stołowe :-)
i

#4259
od grudnia 2003

....taki sobie sobotni obiad...

#912
od października 2005

Śliczne borowiczki :-)

#4265
od grudnia 2003

Rysiu!Twoje grzybki zlotowe zostały oficjalnie skonsumowane.Czekamy na przepis na zalewę;-)

#914
od października 2005

No to muszę otworzyć nowy wątek.
i

#984
od października 2005

Nowy rok, nowe pomysły. U mojej siostrzyczki Danusi, urodzinki. Tym razem grzybki przeszły wiele poprawek. Został im trzon, ale głowy, to zupełnie inny pomysł - jabłko i papryka :-)
Dodając trochę leśnych dodatków, grzybki te były w centrum zainteresowania. Oto one:





#45
od marca 2007

2008.01.23 06:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Józefowicz (yousek)
nie no rewelacyjnie to wygląda-juz te z chleba wyglądaja świetnie ale to jest pomysł godny naśladowania i napewno u mnie na stole doczeka się swojej wersji.

#991
od października 2005

Koniecznie zrób fotki. Musimy nasze stoły dekorować tym, co najładniejsze - grzybami :-)

#3209
od października 2005

Czy przygotowujecie na ten rok jakies nowości?
i

#3488
od października 2005

Ten temat nie będzie martwy :-)
Dekorowanie stołu na wszelakie imprezy, to połowa sukcesu.
To co jest na talerzu, misce czy innej paterze, musi prócz odpowiedniego smaku, zapachu też odpowiednio wyglądać.
Teraz, kiedy jeszcze możecie zdążyć z przygotowaniem tej dekoracji, kilka słów o niej.
To prawdziwy grzybek do zjedzenia. Nie każdy potrafi zająć tak miejsce na talerzu jak On. Pięknie wygląda i wspaniale się prezentuje. Trzeba go jednak przygotować wcześniej - teraz, kiedy rośnie.
Wycinamy całą gromadę, ściśle zwartych grzybków. Ważne, aby były młodziutkie i nie uszkodzone przez robaczki czy ślimaczki. Muszą być jędrne u ciemne.
Takie całe gniazda marynujemy. Muszą delikatnie wchodzic do słoka, aby nie było problemu z ich wyjęciem. Najlepiej zamarynować kilka gniazd w słoiku. Jest wtedy wieksze prawdopodobieństwo, że któreś będzie sie świetnie trzymało razem i po wstawieniu w sałatkę czy majonez, będą wygądały jak żywe.
Teraz fotka grzybkw w słoiku - uwaga : OPIEŃKI

#8642
od grudnia 2003

Fajnie wygląda ale trzonki od opieńki są błeeeeee
i

#3490
od października 2005

Niby masz rację.
1* Nie trzeba jeść trzonków
2* Są potrzebne, żeby usadzić owe grzybki w sałatce
3* Młode trzonki opieniek nie są bee :-) co sam doświadczyłem organoleptycznie :-)

#309
od lipca 2008

2011.11.04 13:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Rysiu, czy te opieńki chwilkę obgotowałeś przed włożeniem do słoika? Domyślam się, że nie, ale..... Jak długo gotowane były w słoiczkach że są takie ładne? Proszę o instruktaż, bo jutro wybieram się na "zbiory"

#5550
od kwietnia 2004

2011.11.05 13:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zależy, które trzonki od opieniek. Te młodziutkie twardziutkie, które chrupią pod nożem są pyszne.
i

#3493
od października 2005

Teresko. Wszystkie grzyby w zalewie w słoikach są robione tak samo. Nie jest tutaj ważne, czy są dekoracyjne czy nie. Wszystkie są zjadliwe :-)
Czym się rózni ten dekoracyjny od innych? Te są zagotowane w całych kłębach i w całych kłebach po przegotowaniu w słonej wodzie, wkładane do słoików. Zalane zalewą i ...
1* ... pasteryzow3ane jesli były zalanezimna zalewą i schłodzone grzybki
2* ... nie pasteryzowane, jesli zakrecone z goracymi grzybkami i gorącej zalewie.
Zawsze pasteryzowałem. Jednak tutejsi grzybofisie, udowodnili mi, że zalane gorące i zamknięte na gorąco, nie muszą być już pasteryzowane ( dotyczy zalew octowych!!! ).

#5552
od kwietnia 2004

2011.11.07 16:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja nie pasteryzuję
i

#3496
od października 2005

Te opieńki dekoracyjne można zjeść:-)

i

#3967
od października 2005

Kto korzystał ze wzorców grzybów dekoracyjnych?
Ciągniemy temat czy zamykamy?
i

#13102
od grudnia 2003

Ciągniemy :) Mirkowe inspiracje
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji