ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Grzyby dekoracyjne
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Grzyby dekoracyjne
i
2006.11.21 10:00 #49750
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #239
Najładniejsze na wielkim stole są grzyby. Bardzo łatwo je wykonać i pomysłów powinno być sporo. Prócz grzybków z jajka i pomidora, prezentuje Wam inne, pewno wszystkim znane, a może nie.






mam nadzieję, ze podchwycicie temat i urosną nam tutaj wspaniałe grzyby, po które z chęcią będą sięgali kucharze przed wielkimi i małymi imprezkami.
2006.11.22 19:16 #49842
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Karasińska (malgorzata) na forum od listopada 2006, wypowiedź #2
Ojej. Wspaniałe grzybki. Jeszcze takich nie widziałam.
2006.12.23 09:39 #51983
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #270
Czy na Waszych stołach światecznych, urosną takie grzybki? :-)
2007.07.27 07:29 #72385
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #541
Myślałem, że to dobry pomysł, pokazywać tutaj grzybki dekoracyjne. Niestety nie ma fotkek nowych. Kochani wstawiajcie tutaj grzybki i te z jajka i te z pomidorka. Nie zostawiajcie moich grzybków bez towarzystwa .
i
2007.07.28 00:03 #72445
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #456
Mam muchomorka z pomidorka:-)
01
2007.08.31 12:33 #75485
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #589
No i mamy kolejmego grzybka i to od Grzybiarza :-)
Pokazujcie swoje i swoich znajomych grzyby stołowe :-)
i
2007.11.17 22:25 #85362
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #4259
....taki sobie sobotni obiad...
2007.11.18 12:23 #85385
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #912
Śliczne borowiczki :-)
2007.11.18 18:42 #85417
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #4265
Rysiu!Twoje grzybki zlotowe zostały oficjalnie skonsumowane.Czekamy na przepis na zalewę;-)
2007.11.19 06:26 #85458
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #914
No to muszę otworzyć nowy wątek.
i
2008.01.23 06:37 #90282
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #984
Nowy rok, nowe pomysły. U mojej siostrzyczki Danusi, urodzinki. Tym razem grzybki przeszły wiele poprawek. Został im trzon, ale głowy, to zupełnie inny pomysł - jabłko i papryka :-)
Dodając trochę leśnych dodatków, grzybki te były w centrum zainteresowania. Oto one:





2008.01.23 06:45 #90283
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Józefowicz (yousek) na forum od marca 2007, wypowiedź #45
nie no rewelacyjnie to wygląda-juz te z chleba wyglądaja świetnie ale to jest pomysł godny naśladowania i napewno u mnie na stole doczeka się swojej wersji.
2008.02.19 06:35 #92315
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #991
Koniecznie zrób fotki. Musimy nasze stoły dekorować tym, co najładniejsze - grzybami :-)
2010.12.12 18:00 #180280
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3209
Czy przygotowujecie na ten rok jakies nowości?
i
2011.10.11 11:44 #192305
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3488
Ten temat nie będzie martwy :-)
Dekorowanie stołu na wszelakie imprezy, to połowa sukcesu.
To co jest na talerzu, misce czy innej paterze, musi prócz odpowiedniego smaku, zapachu też odpowiednio wyglądać.
Teraz, kiedy jeszcze możecie zdążyć z przygotowaniem tej dekoracji, kilka słów o niej.
To prawdziwy grzybek do zjedzenia. Nie każdy potrafi zająć tak miejsce na talerzu jak On. Pięknie wygląda i wspaniale się prezentuje. Trzeba go jednak przygotować wcześniej - teraz, kiedy rośnie.
Wycinamy całą gromadę, ściśle zwartych grzybków. Ważne, aby były młodziutkie i nie uszkodzone przez robaczki czy ślimaczki. Muszą być jędrne u ciemne.
Takie całe gniazda marynujemy. Muszą delikatnie wchodzic do słoka, aby nie było problemu z ich wyjęciem. Najlepiej zamarynować kilka gniazd w słoiku. Jest wtedy wieksze prawdopodobieństwo, że któreś będzie sie świetnie trzymało razem i po wstawieniu w sałatkę czy majonez, będą wygądały jak żywe.
Teraz fotka grzybkw w słoiku - uwaga : OPIEŃKI

2011.10.11 12:02 #192307
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #8642
Fajnie wygląda ale trzonki od opieńki są błeeeeee
2011.10.11 21:44 #192342
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3490
Niby masz rację.
1* Nie trzeba jeść trzonków
2* Są potrzebne, żeby usadzić owe grzybki w sałatce
3* Młode trzonki opieniek nie są bee :-) co sam doświadczyłem organoleptycznie :-)
2011.11.04 13:08 #193412
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #309
Rysiu, czy te opieńki chwilkę obgotowałeś przed włożeniem do słoika? Domyślam się, że nie, ale..... Jak długo gotowane były w słoiczkach że są takie ładne? Proszę o instruktaż, bo jutro wybieram się na "zbiory"
2011.11.05 13:12 #193449
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5550
Zależy, które trzonki od opieniek. Te młodziutkie twardziutkie, które chrupią pod nożem są pyszne.
i
2011.11.07 13:00 #193545
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3493
Teresko. Wszystkie grzyby w zalewie w słoikach są robione tak samo. Nie jest tutaj ważne, czy są dekoracyjne czy nie. Wszystkie są zjadliwe :-)
Czym się rózni ten dekoracyjny od innych? Te są zagotowane w całych kłębach i w całych kłebach po przegotowaniu w słonej wodzie, wkładane do słoików. Zalane zalewą i ...
1* ... pasteryzow3ane jesli były zalanezimna zalewą i schłodzone grzybki
2* ... nie pasteryzowane, jesli zakrecone z goracymi grzybkami i gorącej zalewie.
Zawsze pasteryzowałem. Jednak tutejsi grzybofisie, udowodnili mi, że zalane gorące i zamknięte na gorąco, nie muszą być już pasteryzowane ( dotyczy zalew octowych!!! ).
2011.11.07 16:36 #193557
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5552
Ja nie pasteryzuję
i
2012.01.18 15:07 #196178
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3496
Te opieńki dekoracyjne można zjeść:-)

2015.11.23 10:41 #272297
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3967
Kto korzystał ze wzorców grzybów dekoracyjnych?
Ciągniemy temat czy zamykamy?
i
2015.11.24 21:48 #272418
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) na forum od grudnia 2003, wypowiedź #13102
Ciągniemy :) Mirkowe inspiracje

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: