Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przepis Prymitywna kolacja "na dziko" - pytanie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#0

2005.01.26 21:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

QQ
Na stronie http://www.grzyby.pl/fjedzeni.htm jest interesujący przepis który chętnie bym wypróbował ale wirtuozem kuchni nie jestem i mam wątpliwości co do pierwszego punktu:

cytat:

jedna osoba gotuje kaszę gryczaną, pozostałe zbierają grzyby "rurkowe" (na jednym palniku zagotować 2 razy tyle wody, co kaszy, po tym szybko w suchym garnku podsmażyć w oliwie kaszę z "wkładką" i szybko wlać wodę, po czym posoliwszy gotować pod przykryciem na wyjątkowo małym ogniu).



czyli co w końcu należy zrobić z tą kaszą?? Najpierw usmażyć a później ugotować czy na odwrót? Założmy że mam kasze (te ziarenka) i co powinienem krok po kroku zrobić? Proszę wytłumaczcie jak krowie na granicy (ew. facetowi w kuchni ;-))
i

#39
od 11-2004

2005.01.27 08:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
Najpierw na goracy olej, (niewiele) wrzuca sie kasze i krotko smazy , nastepnie dodaje sie dwa razy tyle wrzatku ile kaszy, no i soli sie troszke. Ja to potem podgotowuje i zawijam w koc, albo pod koldre sposobem babcinym. Taka kasza zawsze wychodzi na sypko. Podobnie tez postepuje z ryzem, z tym, ze do ryzu dodaje jeszcze przypraw typu curry, papryka, przyprawa chinska, no i sol oczywiscie.

(wiadomość edytowana przez Kayenn 27.Stycznia.2005)

#0

2005.01.27 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

QQ
Dzi?ki za podpowied? :)
i

#166
od 10-2004

2005.01.28 09:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
A nie prościej kupić kaszę w saszetkach?
(Inaczej w woreczkach). Gotuje się łatwo, szybko (15-20 min.) i nie trzeba sie bać, że wyjdzie "klajster"...
hihihi!
i

#44
od 11-2004

2005.01.28 10:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
Chyba nie, kasza podsmazona jest lepsza w smaku, tak jak i ryz. Z ryzem to dowiedzialam sie przepisu od pewnego Kostarykanczyka i od wielu lat robie wlasnie tak. Nawet jak mam saszetki, to je rozcinam i wysypuje kasze, lub ryz na goracy olej. Oleju daje z pol centymetra na dno garnka.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji