Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Twardzioszek przydrożny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#24
od grudnia 2006

2007.01.17 00:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adrian (adrian_grzybiarz)
Może pytanie jest nie w porę (roku :) , ale zainteresowałem się zbieraniem gatunków grzybów jadalnych, które inni grzybiarze (przeciętni) uważają za niejadalne/trujące. Od zawsze widywałem twardzioszka na trawnikach, łąkach i nigdy bym nie pomyślał że to jest grzyb jadalny!, a w dodatku (z tego co słyszałem) smaczny!!! Czy ktoś z Was, drogich forumowiczów, jadł ten grzybek i może mi go polecić??
P.S. Na wsi moich dziadków mówią na to "psiaki" a tu taka niespodzianka!

#45
od stycznia 2004

2007.01.17 06:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andrzej (mel)
Dawno temu miałem sąsiadów, którzy to spożywali, pamiętam że też jadłem, nawet mi smakowało i do tej pory żyję :-). Grzybki smażyli na masełku z odrobiną soli. Z tego co pamiętam to to że były nieco włókniste ale może to kwestia przyrządzenia. U nas mówi się na to potocznie "psińce".
i

#2
od października 2005

2007.01.17 08:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Arek Andrzejewski
Adrianie, dla mnie to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Znam też takich którzy stawiają go na półce z borowikiem i kurką. Zajadałem się nim całe lato. Dla mnie najsmaczniejszy w tradycyjnym wydaniu: z cebulką na maśle. A włókien nie zaobserwowałem. Może mają je starsze osobniki. Ale te z kolei są w sposób naturalny eliminowane z obiegu. I jeszcze jedno: jemy tylko kapelusik. Nazwa jest od twardej i niejadalnej cienkiej nóżki.
i

#3754
od kwietnia 2004

2007.01.18 12:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jadam go zawsze, jak znajdę. Zastosowanie wszechstronne: zupa, duszone, panierowane (chociaż wtedy bardziej czuć panierkę). Pięknie pachną. Dobrze się suszą.

#16
od maja 2007

2007.06.06 13:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

jotesz
Dalibyście zdjęcia...
Czytałem tylko, że najznakomitszy jest jako rewelacyjna przyprawa - ususzony i starty na proszek.
Nigdy nie próbowałem, bo jakoś nie trafiłem albo omijałem nie poznająć.
i

#3867
od kwietnia 2004

2007.06.06 18:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Teraz jest tego sporo na trawnikach. Jest małe, beżowe i ma szerokie blaszki
http://f2.grzyby.pl/gatunki/Marasmius_oreades.htm
i

#205
od sierpnia 2006

Całkowicie zgadzam się z Arkiem! Też wolę go od wielu innych grzybów i z niecierpliwością czekam na wysyp w moich okolicach. Byłem w niedzielę i patrzyłem, czy już się pojawia, ale jeszcze nie, musiałem zadowolić się kurkami, gołąbkami i pieczarkami. Osobiście polecam go w panierce (robiony jak kanie) chociaż trzeba wybierać te większe grzybki, żeby było co usmażyć. Suszony i starty na proszek - też próbowałem, godny polecenia, ale borowik ma jednak intensywniejszy aromat. Ogólnie - grzybek uniwersalny i bardzo smaczny.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji