Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Chrupiace Grzybki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#74
od 11-2004

2005.02.15 08:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
W ramach poprawy
ten przepis podaje
jakze sie przy tym,
przed Wami kaje. ;)))

Składniki:
- 1 kg grzybków - np. podgrzybków,
- mąka,
- butelka Żywca,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku,
- vegeta lub inne "warzywko",
- olej do głębokiego smażenia.


Sos:
- śmietana 30 %,
- 3 łyzki majonezu,
- pęczek szczypiorku,
- swieże zioła - takie jak lubicie,
- sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.

Jak przyrządzić?
Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Do wysokiej miski wlać świeżo otwartą butelkę piwka, wbić 2 jajka, zmiksować, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką maź o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić vegetą, papryką, ziołami prowansalskimi. Grzybki moczyć w cieście i wrzucać na dobrze rozgrzany olej, którego powinno być powyżej 2 szklanek :)Smażymy do zrumienienia.

Przygotowanie sosu:
Śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, ziołami, majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny (kilka kropel), solą i pieprzem, odrobina cukru nie zaszkodzi.

Potrzebne przybory:
garnek do gotowania, rondel do smażenia, deska do krojenia, sitko - durszlak do osączania grzybów, nóż, mikser, łyżki - no wiadomo, to co potrzeba...:)

Jak podawać?
Potrawa może być daniem głównym jeśli podamy do niej surówkę, sałatkę. Ja podaję jako "małe danko" - każdy bierze grzyba, macza go w sosie i zajada! W ten sposób i z tym sosem można zrobić właściwie większość warzyw i ryb.


Uwagi:
Grzybki po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ja osobiscie jadam bez sosu, ze wzgledu na okropne kalorie.

#62
od 09-2004

2005.03.09 00:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elżbieta Sołtys (nami)
Ewuniu, for men, mowi, ze jestes porzadna kobieta-butelka Żywca w zestawieniu z grzybami????Gdyby w tle byla jeszcze wedka????Kto wie?
i

#81
od 11-2004

2005.03.09 08:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa Kowalewska (kayenn)
No coz... taki przepis ;))) Znam tez wolowinke duszona w piwie... pychotka :)

#1055
od 04-2004

2005.03.09 18:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pieczarki duszone w piwie z dużą ilością cebuli też pychotka.

#1
od października 2005

Elżbietko. Aż mnie zatkało, jak dopisałaś o tej wędce. Czyżbyś trochę wędkowała?
Ewuniu - Twój przepis z piwem warto spróbować. Na poczatku myślałem, że to taki sam przepis jak z koniaczkiem. Jednak widzę inaczej zrobione. Tam koniaczek służył do poprawy smaku osobie, która gotowała - co 5 minut kieliszek wypić :-)

#6
od września 2006

Pani Jolu-w dobie takich cen pieczarek, jakie są teraz, to czemu nie?-Proszę o przepis.Bo jak tak dalej pójdzie- to do świąt z moich leśnych zapasów zostanie tylko zapach w zamrażarce.Uraczę Pani przepisem swoich gości-może zaskoczy?!Pozdrawiam.

#7
od września 2006

Pani Jolu-w dobie takich cen pieczarek, jakie są teraz, to czemu nie?-Proszę o przepis.Bo jak tak dalej pójdzie- to do świąt z moich leśnych zapasów zostanie tylko zapach w zamrażarce.Uraczę Pani przepisem swoich gości-może zaskoczy?!Pozdrawiam.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji