Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sernik pikantny Piotra Grzegorzka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «

#15497
od września 2006

2017.10.06 18:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Na XI zlocie częstowałem swoim pikantnym sernikiem - obiecałem przepis. Oto on w 17 obrazkach. Jest to wydanie piąte tej potrawy, która za każdym razem wychodzi i smakuje inaczej.
Zatem bierzemy trzy jajka oraz około 1/4 kostki masła. Rozbijamy na pianę.



Uprzednio nabywamy kilogramowy kubełek twarogu do serników. Może być najtańszy.



Przygotowujemy warzywa. Tutaj są to marchewka i czerwona papryka.



Seler naciowy (dwa ogonki liściowe) oraz szczypiorek. Seler i marchewkę można poddusić około 15 minut przed użyciem.



Garść szpinaku Baby - około 1/3 opakowania.



Przygotowujemy foremkę wykładając ją papierem oraz sypiąc płatki kukurydziane. Można użyć krakersów albo innego kruchego słonego spodu.



Jajka z masłem a następnie twarogiem ubijamy na dość gładką masę.



Sypiemy przyprawy. Tutaj są to łyżka mielonego pieprzu, dwie łyżeczki soli (lepiej mniej niż za dużo), łyżeczka kurkumy oraz pół paczki proszku do pieczenia. Całość miksujemy. Sprawdzamy czy jest wystarczająco przypraw.



Następnie dodajemy 2 łyżki kaszy manny, dwie kopiate łyżki mąki pszennej oraz łyżkę maki ziemniaczanej. Raczej mniej niż sporo. Zależy od jakości twarożku.



Całość mieszamy i dalej miksujemy na gładką masę.



Wrzucamy wszystkie jarzyny. Objętościowo powinno ich być co najmniej tyle co twarożku.



Całość mieszamy tym razem korzystając z łopatki.



Przekładamy do formy.



Wkładamy do piekarnika.



Pieczemy co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.



Zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Oto efekt po około 10 godzinach.



Kroimy i rozpoczynamy spożywanie. Uwaga danie jest bardzo sycące.



Smacznego.
i

#3824
od marca 2010

2017.10.06 18:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Anglicy nazywają tę potrawę quiche, z francuska, jak sporo nazw potraw. Ja robię moją z grzybami świeżymi, odwodnionymi, czyli przesmażonymi na patelni i z cebulą. Dodaję tartą grubo marchewkę dla koloru. Poza przyprawami (daję zdecydowanie mniej soli) przepis właściwie ten sam. Twój wygląda smakowicie.

#15499
od września 2006

2017.10.06 23:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
W serniku zjazdowym nie było kurkumy. Z jarzyn była między innymi dynia Hokkaido.

#120
od sierpnia 2014

2017.10.09 00:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Iwona Zapała (zapalka222)
Dzisiaj wróciłam z wyprawy przyjemnościowej po Skandynawii a tu przepis Piotra . Dziękuję . Jutro zadziałam i dam znać czy wyszedł co najmniej tak dobry jak na zlocie. Pozdrawiamy we dwoje Zapałki

#15524
od września 2006

2017.10.14 19:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Zatem, jak wyszło.

#16570
od września 2006

2018.08.31 16:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Uwaga, przygotowuję kolejne wydanie tej potrawy. Przywiozę ją na ten zlot do Milówki.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji