Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Placuszki z żółciakiem
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#3841
od kwietnia 2004

2007.05.25 09:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wydawało mi się, że gdzieś już tu jest ten mój przepis, ale nie znalazłam go.
Z kwaśnego mleka, jogurtu, czy śmietany (obojętne), jajka, mąki ( żeby było mocno gęste), soli i proszku do pieczenia zrobić ciasto. Takie mieszne łyżką.
Kawałki wymoczonego, pokrojonego w plastry zółciaka nasolić i obsypać na przykład pieprzem (czym kto chce). Maczać żółciaka w cieście i smażyć na gorącym oleju. Zdecydowanie lepsze są na zimno.
To się tak robi, jak jabłka albo rabarbar w cieście.
Podobnie pyszne są pieczarki, kanie. Lejkówki wonne - obrzydliwe, rhodocybe gemina i gąsówki nagie - nie. Spróbuje jeszcze twardzioszki przydrożne ale na razie nie ma ich u nas.
i

#84
od sierpnia 2006

2007.05.25 13:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
Żółciak okazał się przepyszny, taki fajny mięsisty. Najpierw usmażyłem solo - bez rewelacji. Zrobiłem panierkę z mąki razowej (żeby zdrowsze było ;-) ) bazylii, jajeczko oczywiście i na patelnię, no i powiem szczerze pysznotka!!! A no i na koniec dałem trochę żółtego sera... Polecam

i

#3846
od kwietnia 2004

2007.05.29 15:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
A ja zrobiłam wczoraj na obiad jajecznicę z dużą ilością podduszonego wcześniej pora i pokrojonego w kostkę nasolonego żółciaka. Mówię Wam - najlepsze z moich dotychczasowych przygód z żółciakiem. Korci mnie jeszcze ten Mirkowy wariant: por, żółciak, kiełbasa. Spróbuję następnym razem.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji